KOTOR ART: Veliki broj programa posvećeno mladima i djeci - Volim Podgoricu

KOTOR ART: Veliki broj programa posvećeno mladima i djeci

Velika pažnja i određeni broj programa 17. KotorArt Don Brankovih dana muzike posvećeni su mladima i djeci. U okviru programa „KotorArt talenti“, priliku da održe resitale u kotorskoj Crkvi Sv. Duha dobili su višestruko međunarodno nagrađivana gitaristkinja Nađa Janković, koja će nastupiti 18. jula i naš izuzetni mladi pijanista koji je na školovanju u Beču, Andrija Jovović, koji će nastupiti 19. jula. Treći program talenata biće održan 1. avgusta, kada će priliku da se predstave imati neki od najboljih instrumentalista srednje muzičke škole „Vida Matjan“: harmonikaš Boško Tujković, pijanistkinja Andrijana Jovanović, flautistkinja Tamara Živković i trubač Boško Bismiljak. Uz njih, kao gošće koncerta, nastupiće i kotoranka Nela Drašković, studentkinja oboe na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, kao i Sara Bashore, jedna od najboljih studenata violine iz Univerziteta Kalifornije iz Santa Barbare, SAD, kao dio programa pobratimskih gradova. Kotor i Santa Barbara su pobratimski gradovi od 2009. godine od kada su, između ostalih, realizovani brojni projekti umjetničke muzike.

Pored tri večeri „KotorArt talenata“, u subotu 14. jula planiran je i koncert „KotorArtić: Bah kroz vrijeme i kontinente“, na kojem će se održati crnogorska premijera mjuzikla za djecu kineske kompozitorke Đean J. Fu „Bah jezdi na kamili“. Kotorska publika imaće prilike da sluša i perspektivne kineske instrumentaliste i pjevače na koncertu „Muzički put svile“ koji će se održati 20. jula. Oba koncerta se održavaju u saradnji sa fondacijom GIPAC / Global Intercultural Performing Arts Cast, a uz podršku Turističke organizacije Kotor.

KotorArt Don Brankovi dani muzike tradicionalno održavaju „KotorArtić“ programe za djecu i njeguju mlade talente iz Kotora i Crne Gore, omogućavaju im nastupe uz eminentne muzičare, promovišu njihove uspjehe i pružaju priliku za edukaciju.  Kao plod dugogodišnje saradnje sa Školom za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan“ iz Kotora, godinama se organizuje Kotorska koncertna sezona, u okviru koje đaci škole imaju priliku da slušaju reprezentativne koncerte, kao i da se usavršavaju na seminarima eminentnih solista i profesora. 

Od ove godine, KotorArt otpočinje saradnju sa Kulinarskom akademijom Gorana Milića iz Los Anđelesa. Ovaj rođeni Novljanin već decenijama vodi izuzetno uspješan restoran u Kaliforniji a nekoliko godina unazad nesebično pomaže u obučavanju učenika sa poremećajima sluha i govora kotorskog Resursnog centra. Nakon  Akademije, polaznici su osposobljena za poziv profesionalnih kuvara što je mnogima već donijelo pozicije u prestižnim crnogorskim restoranima i hotelima. Tokom KotorArta, učenici Akademije Goran Milić će tokom nekoliko dana predstaviti svoja kulinarska umijeća.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com