Koncert bugarskog djevojačkog hora u utorak u KIC-u - Volim Podgoricu

Koncert bugarskog djevojačkog hora u utorak u KIC-u

Povodom završetka presjedavanja Republike Bugarske Savjetom Evrope, Ambasada Bugarske u Podgorici organizuje koncert Djevojačkog hora Evmolpeya iz Plovdiva, u utorak, 19. juna u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati. Ulaz je besplatan.

 

Djevojački hor Evmolpeya je osnovala Opština Plovdiv u julu 2006. godine. Ljubav prema muzici i dugogodišnji predani rad pod vođstvom dirigentice dr Rade Slavinske i menadžerke Ganke Jankove su formirali karakter i estetiku hora koji je dobio titulu “Ambasador dobre volje”. Ovaj hor čine više od pedeset djevojčica iz dvadesettri škole u Plovdivu, starosti od 8 do 19 godina, od kojih tridesetšest njih javno nastupa. Repertoar hora sadrži pjesme na šesnaest jezika, uglavnom “a capella” kompozicije koje sadrže različite periode i trendove – od gospela i duhovne muzike kroz renesansne, klasične i romantične kompozicije pa sve do savremenih djela i veselih narodnih pjesama.

Hor je realizovao devetnaest putovanja po inostranstvu ispunivši niz uspješnih projekata: XII internacionalni horski festival u Francuskoj, “Eurotreff Musik Ulm” u Njemačkoj (2007), “Schwabisch Hall ’08” u Njemačkoj, Deseti evropski festival mladih  “Europäisches Jugend Musik” u Njemačkoj, VII festival umjetnosti “Balgariada” u Srbiji, XII internacionalni horski festival u Švajcarskoj, XXVI internacionali festival umjetnosti “Sarajevska zima” (2010), Četrdesetšesti internacionalni festival kamerne muzike u Plovdivu (2010), Internacionalni salon umjetnosti u Sofiji (2011), Tridesetdeveti internacionalni horski festival “Roncegno” u Italiji, XVI internacionalni horski festival “Voices of the World” u Francuskoj (2012), Četrdesettreći internacionalni festival u Sofiji (2012), XII internacionalni muzički festival u Ankari (2013), X internacionalni horski festival “Banja Luka ’13” u Bosni i Hercegovini, Petnaesti internacionalni horski festival “Golden Fairy” u Bosni i Hercegovini, Dvadesettreći internacionalni horski festival  “Eustakio Barbaro” u Italiji (2016), XVI internacionalni festival muzičke kreativnosti “Ekaterinburg” u Rusiji (2017).

Djevojački hor “Evmolpeya” je takođe učestvovao na zvaničnim događajima i ceremonijama pod pokroviteljstvom predsjednika Bugarske i ministra kulture: otvaranje izložbe “Trakijsko blago stare Bugarske” u Švajcarskoj, otvaranje Muzeja bugarskog duha u Turskoj, predstavljanje bugarske kulture kao dio nacionalnog programa i proslave stogodišnjice nezavisnosti Bugarske u Belgiji, otvaranje austro-bugarskog kulturnog foruma u Beču, koncert pred komandantima i vojnicima međunarodnih vojnih snaga EUFOR u bazi Bosne i Hercegovine i Dani bugarske kulture u Sloveniji i Hrvatskoj, 2014.godine.

Hor je objavio svoje snimke na radiju Plovdiv, Bugarskoj nacionalnoj televiziji i Belgijskom nacionalnom radiju. Izdao je CD – album duhovne muzike “Gloria in excelsis”. Hor je priredio preko 300 koncerata u Bugarskoj i inostranstvu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com