“Porodica, na sliku Božju, muško i žensko, samo je jedna jedina” - Volim Podgoricu

“Porodica, na sliku Božju, muško i žensko, samo je jedna jedina”

Ali, porodica, na sliku Božju, muško i žensko, samo je jedna jedina

Papa Franja uporedio je juče abortus koji se čini u slučaju tjelesnog nedostatka ploda s eugenikom “u bijelim rukavicama”, kakvu su praktikovali “nacisti”, osudivši postupak kojim se “uklanjaju nedužni, kako bi se moglo mirno živjeti”.

“Htio sam reći da je postala moda, ili barem običaj, da se u prvim mjesecima trudnoće rade pretrage kako bi se vidjelo je li dijete možda bolesno ili će se roditi s nekim nedostatkom, a prvi izbor je riješiti ga se”, rekao je papa, primajući u Vatikanu predstavnike udruženja porodica.

“U prošlom vijeku svi su bili zgroženi onim što su radili nacisti, pazeći na čistoću rase. Danas činimo istu stvar u bijelim rukavicama”, rekao je papa.

Papa Franja se zapitao: “Zašto više ne vidimo na ulici osobe patuljastog rasta? Zato što protokol mnogih ljekara kaže: Rodiće se s anomalijom, riješićemo ga se”.

Govoreći o porodici, papa je primijetio da se “danas govori o raznim vrstama porodica. Da, istina je: Postoji samo jedna riječ za porodicu, kažemo i porodica zvijezda, životinjska porodica”.

Ali, porodica, na sliku Božju, muško i žensko, samo je jedna jedina”, dodao je on.

Kako je rekao, porodica je lijepa pustolovina i danas vidimo, kažem to teška srca, da se nerijetko o zasnivanju porodice, o braku, razmišlja kao da je riječ o lutriji. Ako ide, ide, ako ne, brišemo sve i idemo ispočetka, požalio je papa

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com