Forum volontera lidera u sportu: Crnu Goru predstavlja Aleksandra Jovanović - Volim Podgoricu

Forum volontera lidera u sportu: Crnu Goru predstavlja Aleksandra Jovanović

 

Svjetska univerzitetska sportska asocijacija (FISU), kao dio legata Univerzijade u Kazanu 2013. godine, od 14. do 22. juna 2018. godine organizuje drugi Forum volontera lidera u sportu. Ovaj događaj okupio je 111 volontera lidera iz 92 države, članice FISU. Studentski sportski savez Crne Gore predstavlja Aleksandra Jovanović, student Ekonomskog fakulteta.

Predavači i instruktori na Forumu su osobe koje su organizovale i učestvovale na najvažnijim svjetskim sportskim manifestacijama kao što su, pored Univerzijada, Olimpjjske igre, prvenstva Svijeta u fudbalu, košarci, atletici itd. Iskustva prikupljena na Forumu koristiće učesnicima da ta znanja prenesu na volontere ali i na sportske ogranizacije u njihovim zemljama.Svi prisutni na akademiji imali su prilike da uživo posmatraju meč Svjetskog prvenstva u fudbalu, Francuska-Australija, a takođe, imaće prilike da se uključe u klub volontera na prvenstvu.

Studentski sportski savez Crne Gore je 2009. godine oformio klub volontera u saradnji sa Gimnazijom Slobodan Škerović iz Podgorice za potrebe organizacije Univerzitetskog prventstva Evrope u futsalu koje se te godine održalo u Podgorici a na kome je bilo preko 90 volontera. Saradnja sa volonterima razvijala se na svim međunarodnim takmičenjima koje je SSSCG organizovao, a to su: Univerzitetsko prvenstvo Svijeta u karate – Podgorica 2010, Univerzitetsko prvenstvo Ervope u tenisu – Bar 2013,  Univerzitetsko prvenstvo Svijeta u karateu – Bar 2014, Univerzitetsko prenstvo Evrope u karateu – Žabljak 2015, ali i na svim nacionalnim takmičenjima.

Većina volontera sa kojima smo sarađivali, radili i koje smo obučavali za sportske događaje je bila podrška i ostalim nacionalnim sportskim savezima u organizaciji najvažnijih međunarodnih sportskih takmičenja koja su se održala u Crnoj Gori.

 

Treba napomenuti da je SSSCG u sklopu saradnje sa Hrvatskim akademskim sportskim savezom poslao 12 volontera, studenata, na Evropske univerzitetske igre koje su se u julu 2016 godine održale u Zagrebu i Rijeci, kako bi pomogli u organizaciji Igara i prikupili  nova iskustva.  Prošlogodišnja predstavnica Crne Gore na Forumu u Kazanju bila je Ksenija Kovačević, koja je uzela je učešća na skoro svim navedenim manifestacijama i dala ogroman doprinos u razvoju sportskog volnterizma u Crnoj Gori. Nadamo se da će i Aleksandra, koja je inače predsjednica Sportskog društva “Ekomen”, prikupiti još mnogo informacija o volonterizmu kako bi na što kvalitetniji način to prenijela svojim kolegama u Crnoj Gori, prije svega jer se u Crnoj Gori naredne godine održavaju Igre malih zemalja Evrope gdje se očekuje učešće preko 500 volontera.

 

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com