SPREMA SE RASKOL U PRAVOSLAVLJU? - Volim Podgoricu

SPREMA SE RASKOL U PRAVOSLAVLJU?

 Vladika bački Irinej izjavio da vjeruje da vaseljenski partijarh neće donijeti odluku o autokefalnosti kanonski nepriznatih crkava u Makedoniji i Ukrajini.

Takvom odlukom, smatra vladika bački Irinej, protivio bi se čitav pravoslavni svijet.

“Carigradski patrijarh je prvi po časti, što znači prvi među jednakima, a ne prvi bez jednakih. Dakle, i da, ne daj Bože, postoji sklonost svesvetog patrijarha Vartolomeja ka nekakvom jednostranom i samovlasnom presuđivanju u slučaju skopskog i ukrajinskog raskola, ona bi bila izraz velike zablude, velika duhovna greška i, sa stanovišta ustrojstva pravoslavne crkve i kanonskog prava, potpuno ništavna”, izjavio je vladika Irinej za današnju “Politiku”.

On je istakao da govori krajnje hipotetički, jer duboko vjeruje da do toga neće doći. “Kada bi i došlo, pod političkim ili drugačijim pritiscima i podsticajima, ona bi izazvala odlučno neslaganje i protivljenje, ne samo u slovenskom pravoslavnom svijetu, nego i širom pravoslavlja”, rekao je vladika Irinej.

“Politika” podseća da je partijarh Vartolomej nedavno pozvao sestrinske crkve da prihvate “crkvu u Skoplju” u pravoslavno jedinstvo, i istakao da je “apostoska dužnost crkve da traži načine spasenja naše braće u Skoplju i Ukrajini”.

Na to je reagovao protojerej Vsevold Čaplin, iz Ruske pravoslavne crkve, koji je ocijenio da bi davanjem autokefalnosti “ukrajinskoj” i “makedonskoj” crkvi protiv volje njihovih matičnih crkava, ruske i srpske, moglo doći do raskola u pravoslavnom svijetu.

Vladika Irinej u razgovoru za “Politiku” kaže da je “teško ne saglasiti se sa ocjenom prote Čaplina”.

Tanjug

1 komentar

  1. I think you will in no way cease! This is probably the greatest weblogs You will find actually study. Youve got some crazy talent right here, man. I just desire that you simply don’t shed your thing because you are one with the best blog writers out there. Please keep it up because the world wide web requirements someone like you getting the news out.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com