SVE ĆE BITI OTKUPLJENO: Nema viže prosipanja malina - Volim Podgoricu

SVE ĆE BITI OTKUPLJENO: Nema viže prosipanja malina

Malinari više neće ispred Opštine Bijelo Polje prosipati svoje proizvode jer je postignut dogovor da sve količine budu otkupljenje. Problem je riješen nakon što su se u cijelu priču uključili Opština Bijelo Polje i Ministarstvo poljoprovrede i ruralnog razvoja.

Ogorčeni bjelopoljski malinar Sead Hodžić juče je odlučio da pokloni malinjak od 80 ari, zbog kako je rekao,  niske otkupne cijene malina. A on je maline poklonio romskim porodicama, staračkom domu i vrtićima. Revoltirani malinari juče su prosuli nekoliko desetina gajbi maline ispred zgrade Skupštine.  Malinari u Bijelom Polju su ogorčeni bili i zbog prestanka otkupa, kako su kazali,  “selektivnog otkupa i bahatog odnosa hladnjačara”.

No, danas je sve drugačije.

Prvi čovjek  Bijelog Polja Petar Smolović kaže da je sada problem riješen.

“Sve je riješeno. Uključili smo se da bi zaštitili građane i poljoprivrednike. Uticali smo na hladnjačare koji su privatnici da ništa ne vrate. Sve što bude višak, Opština će, u dogovoru sa Ministarstvom, organizati kamione i hladnjače koji će to da distribuiraju u slobodnije hladnjače u Mojkovcu, Pljevljima, Beranam, Rožajama, Andrijevici”, rekao je Smolović za CdM.

Prema njegovim riječima, problem je nastao zbog nedostajućih kapaciteta hladnjača.

“Problem je nastao jer su bila tri dana Bajrama, kada se maline nijesu brale, onda su odjednom kapaciteti hladnjača bili premali za i po 15 tona dnevno, pa je nastao zastoj, jer postoje hladnjače ne mogu da prime toliku količinu. Taj zastoj je riješen, to je sada sve redovno, a mi smo postigli dogvoor sa hladnjačama da koliko god građani donesu malina, da sve prime,  da se ne vrati nijedno kilo,  a što ne mogu da prihvate, zovu nas,  da mi angažujemo hladnjače i kamione.  Već smo postigli dogovor sa hadnjačama u Pljevljima i Rožajama da prime viškove. Građani su zadovoljni#, jasan je Smolović.

On kaže da Opština Bijelo Polje, resorno Ministarstvo, samim tim i država Crna Gora, daju najbolje stimulativne mjere u regionu, čak u Evropi.

“Deset centi po kilogramu daje Opština, a 15 Ministarstvo, što je 25 centi. Kada to dodamo na 85 centi cijene maline, onda dolazimo na 1,05 eura. To je najveća cijena.  Upravo je ta dobra cijena izazvala povećanu proizviodnju i stimulisalo ljude da se bave malinarstvom. Prošle godine smo podijelili 200.000 sadnica besplatno, što znači da imamo  povećanu prozvodnju. Tako se i desilo da hladnjače jednostavno njesu bile spremne (od tri hladnjače jedna je u stečaju) da odjednom apsorbuju toliki udar.  U komunikaciji smo sa malinarima, nijedan u ovom trenutku nema viška. Rekli smo, sve da ćemo mi štetovati, nijedan kilogram malina se ne smije vratziti proizvođačima”, istakao je sagovornik CdM-a.

On je objasnio prijemne komore za postušak šokiranja maline kapaciteta po pet tona na 24 sata.

“Za iduću godinu ćemo pokušati da pomognemo  hladnjačarima da povećaju kapacitete”, zaključio je Smolović.

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com