“Ostajemo promoteri evropske politike” - Volim Podgoricu

“Ostajemo promoteri evropske politike”

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Italije Luku Celiolija.

Predsjednik Đukanović poželio je, kako je saopšteno iz Službe za informisanje Predsjednika, ambasadoru Celioliju dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješan početak diplomatske misije u našoj zemlji.

Govoreći o izuzetno pozitivnoj istoriji odnosa dvije države, Predsjednik Đukanović je ocijenio da Crna Gora Italiju ne doživljava samo kao susjeda, već i kao prijatelja.

Predsjednik Đukanović ukazao je i na značaj podrške Italije kako u bilateralnim odnosima, tako i na regionalnom planu u kontekstu evropske integracije Zapadnog Balkana.

Crna Gora ostaje i dalje promoter evropske politike i evropskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu, sa uvjerenjem u evropsku budućnost regiona, kazao je Đukanović.

Ambasador Celioli iskazao je nedvosmisleni stav italijanske Vlade da podrži Crnu Goru u svim oblastima značajnim za dostizanje evropskih vrijednosti i standarda.

“Evropa nije kompletna bez Zapadnog Balkana”, poručio je Celioli.

Kao potvrdu posebnih odnosa sa Crnom Gorom, ambasador Celioli je naveo i pismo predsjednika Italije Serđa Matarele Predsjedniku Đukanoviću odmah nakon izbora, i prenio mu njegov poziv da zvanično posjeti Italiju u najskorije vrijeme, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Sagovornici su ocijenili da su tradicionalne veze dvije države dodatno ojačane kvalitetnom saradnjom u brojnim oblastima. U fokusu buduće saradnje Crne Gore i Italije biće ekonomija što je dodatno moguće unaprijediti kroz implementaciju Sporazuma o strateškoj saradnji. Posebno je pozdravljena realizacija projekta podmorskog kabla s kompanijom Terna, kao i otvaranje predstavništva italijanske Confindustrie. Najavljeno je i intenziviranje saradnje u oblasti odbrane, bilateralno i u okviru NATO alijanse.

Veze dvije države biće dodatno ojačane i projektima u oblasti kulture i obrazovanja.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com