DANAS SLAVIMO SVETOG APOSTOLA VARNAVU: Vjerovanja kažu da ovo NE SMIJETE RADITI, a evo i zašto… - Volim Podgoricu

DANAS SLAVIMO SVETOG APOSTOLA VARNAVU: Vjerovanja kažu da ovo NE SMIJETE RADITI, a evo i zašto…

Rođen je na Kipru od bogatih roditelja iz plemena Levijeva i učio se zajedno sa Savlom kod Gamalila. Zvao se najprije Josif, ali apostoli su ga prozvali Varnavom, (Sinom Utjehe), pošto je umio da tješi ljude. Po prelasku Savla u hrišćanstvo on ga je prvi uveo među apostole; a potom sa Pavlom i Markom propovjedao Jevanđelje u Antiohiji i po drugim mjestima.

Postradao je na ostrvu Kipru od Jevreja, bio je kamenovan 61. i bio je sahranjen iza zapadnih vrata grada Salamine sa Jevanđeljem po Mateju na grudima, koje je on svojom rukom prepisao. Njegov grob je ostao je nepoznat nekoliko vjekova, međutim pošto su mnogi tvrdili da su iscjeljeni od bolesti na tom mestu, ono prozvalo „mesto zdravlja„. U hrišćanskoj tradiciji pominje se da se za vrijeme vladavine cara Zinona i Halkidonskog sabora apostol javio arhiepiskopu kiparskom Antimu, i to triput u tri noći, i objavio mu svoj grob.

Narodna vjerovanja

Narod kaže da se djeci brani da se penju po drveću, da ne bi slomila vrat, zabranjuje se kupanje u rijekama a ženama da „bućkaju” mlijeko.
U Homolju se obustavlja svaki rad, dok se u nekim djelovima zemlje veruje da, ako radite na Vratolomu, postoji opasnost od poplava, grada i oluje.
Sveti Vartolomej je svetac koji čuva usjeve i strogo pazi da neko ne ore. Vjeruje se da Vartolomej ne prašta nevjernicima koji rade na njegov praznik rade, zbog čega rizikuju da im svi usjevi propadnu.
“Smlatiće te kao Vrtoloma prasku” je rečenica koja se danas čuje u selima u Pomoravlju. U ovom kraju niko sutra ne bi trebalo da radi, da ga ne bi svetac „smlatio”, kaže narod.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com