POGLEDAJTE: Zaplijenjene nove količine sumnjivog meda i maslinovog ulja (FOTO) - Volim Podgoricu

POGLEDAJTE: Zaplijenjene nove količine sumnjivog meda i maslinovog ulja  (FOTO)

U nastavku akcije kontrole prodaje meda stavljeno je van prometa dodatnih 63,5 kg meda i 21,8 l maslinovog ulja, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane.

“Ovu količinu zaplijenjenili su inspektori Uprave za bezbjednost hrane Ministarstva poljoprivrede tokom jučerašnje kontrole na nekim od lokacija gdje se u privremenim objektima, navodno, nude domaći proizvodi. Podsjećamo da je početkom sedmice, tokom prva dva dana od pokretanja organizovane akcije kontrole tržišta, zaplijenjeno 308 kg meda, kao i 57 litara maslinovog ulja”, navodi se u saopštenju.

Akcija je pokrenuta u cilju zaštite zdravlja potrošača i zaštite potrošača od dovođenja u zabludu, kao i zaštite brenda crnogorskog meda.

“Takođe, cilj je da se registrovanim proizvođačima meda i drugih domaćih autohtonih i prepoznatljivih proizvoda, uklanjanjem nelojalne konkurencije, obezbijede uslovi da na najbolji način iskoriste tradicionalne kanale prodaje na lokalnom tržištu, što je posebno značajno sa aspekt dodate vrijednosti koju domaći proizvodi daju turističkoj ponudi”, dodaju u saopštenju.

Oduzeti med nije imao dokaz o porijeklu i nije bio označen na propisani način.

“Dodatno med je bio izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti što ga čini nekvalitetnim i nebezbjednim. Za dio količina maslinovog ulja prodavci su posjedovali dokaz da su ga kupili u registrovanim prodavnicama kao ulje od komine, a prodavali ga kao domaće visoko kvalitetno maslinovo ulje, nakon što su uklanjali originalne deklaracije. Time su potrošače dovodili u zabludu.

Za potrebe identifikovanja kvalitativnog sadržaja meda i ulja koje je isključeno iz prometa, a radi utvrđivanja stepena opasnosti po bezbjednost potrošača, Uprava za bezbjednost hrane je uzorke dostavila referentnim laboratorijama na analizu.

Upozoravamo prodavce da stavljanje na tržište hrane koja nije bezbjedna i kojom se može dovesti do opasnosti ugrožavanja zdravlja potrošača nosi krivičnu odgovornost”, navodi se u saopštenju.

 

Iz Uprave apeluju na potrošače da vode računa o tome gdje i kod koga kupuju hranu.

“Da ne kupuju med i maslinovo ulje koje nije označeno na način da daje informaciju o registraciji pčelara, odnosno proizvođaču maslinovog ulja, kontakt telefon proizvođača, broj kontrolnog pregleda i dr. Takođe, da ne kupuju ove proizvode ako se ne čuvaju na propisani način, da nijesu direktno izloženi sunčevoj svjetlosti i visokim temperaturama, jer se time ugrožava kvalitet i bezbjednost ovih proizvoda.

Kontrola prodaje meda, ali i drugih proizvoda, na lokacijama na kojima se nude domaći proizvodi, biće nastavljena”, zaključeno je u saopštenju.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com