Vuksanović nezakonito sebi dao 31.939 eura - Volim Podgoricu

Vuksanović nezakonito sebi dao 31.939 eura

Predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore (ACG) Božidar Vuksanović prekršio je Zakon o sprečavanju korupcije jer je javni interes podredio privatnom tako što je nezakonito sebi pribavio novčanu korist od 37.518 eura. ASK je u odluci, koju potpisuje pomoćnik direktora ASK Savo Milašinović, utvrdila da je Vuksanović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije tako što je nakon imenovanja na funkciju člana Odbora direktora 30. juna 2017. godine glasao za sebe i izmjene statuta sa namjerom i ciljem da se profesionalizuje pozicija predsjednika Odbora direktora na koju je postavljen.

Utvrdili su da je prekršio zakon i što je po osnovu ugovora sklopljenog 29. avgusta 2017. ostvarivao zaradu od septembra 2017. do maja 2018. u ukupnom bruto iznosu od 31.939,8 eura, a ne na osnovu odluke Vlade kako je to propisano Statutom Aerodroma Crne Gore, čime je javni interes podredio privatnom.
– Prekršio je i član 12 Zakona o sprečavanju korupcije tako što je po prestanku ranije funkcije direktora Uprave za inspekcijske poslove i sticanja statusa javnog funkcionera člana Odbora direktora Aerodroma, istovremeno ostvario nadoknadu po prestanku funkcije direktora u mjesečnom neto iznosu od 1.245 eura, odnosno bruto 5.578 eura, u periodu od tri mjeseca, a imao je status javnog funkcionera kao član Odbora direktora i po tom osnovu je primao nadoknadu – navodi se u odluci.
Vukasanović je u ispitnom postupku pred ASK tvrdio da u njegovim postupcima ne postoje elementi kršenja zakona, odnosno podrivanja javnog interesa u korist ličnog. On je u svom pisanom izjašnjenju na navode ASK naveo da se pridržavao svih akata koja su važila u vrijeme njegovog imenovanja u Odbor direktora Aerodroma, a što se tiče plate koju je dobijao nakon napuštanja Uprave za inspekcijske poslove naveo je da pretpostavlja da se radi o pogrešnoj uplati.

Vuksanović je i ranije bio predmet provjera nadležnih institucija jer od 1. juna 2008. prima sportsku penziju od 1.000 eura, s obzirom na to da ima status vrhunskog sportiste. On se ranije bavio karateom, a to primanje prijavljuje u imovinskim izvještajima tek od 2011. godine.
Vuksanović je u poslednjem izvještaju o imovini i prihodima naveo da mu je plata kao predsjedniku Odbora direktora Aerodroma 2.600 eura. Takođe, mjesečno ima 1.000 eura kao vrhunski sportista, a na Fakultetu za mediteranske studije gdje je profesor dodatnih 400 eura.
Njegova supruga Vineta Vuksanović zaposlena je na Institutu za javno zdravlje i plata joj je 1.000 eura, a dodatnih 500 prima na Medicinskom fakultetu.
Na Vuksanovićevo ime se vodi stan od 90 kvadrata kupljen pod povoljnim uslovima, kao i vikendica od 53 kvadrata. Vozi automobil „mercedes E klase”, a njegova supruga je zadužena 25.000 eura.

Vuksanović nije dao dozvolu Agenciji da mu provjerava bankovne račune.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com