Helikoptersku nezgodu „izviđaju” dvije godine - Volim Podgoricu

Helikoptersku nezgodu „izviđaju” dvije godine

Predmet formiran zbog pada helikoptera Vojske Crne Gore sa oznakom „gazela HN- 45M“ već dvije godine se nalazi u fazi izviđaja. Već mjesecima se čeka konačni nalaz vještaka iz oblasti vazdušnog saobraćaja, koji je jedan od ključnih za utvrđivanje uzroka pada i nečije eventualne odgovornosti. Iz Višeg državnog tužilaštva „Danu” su potvrdili da je ovaj predmet još u fazi izviđaja.
– U ovom tužilaštvu je formiran predmet povodom pada helikoptera Vojske Crne Gore, koji se nalazi u fazi izviđaja, a još uvijek nije dostavljen nalaz i mišljenje vještaka iz oblasti vazdušnog saobraćaja, koje je određeno naredbom ovog tužilaštva – rekla je za „Dan” Lepa Medenica, portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.
Nesreća se dogodila u junu 2016. godine. U tre­nut­ku pa­da, u le­tje­li­ci su bi­li za­mje­nik ko­man­dan­ta Va­zdu­ho­plov­stva Voj­ske Cr­ne Go­re pu­kov­nik Na­mik Ari­fo­vić i pot­pu­kov­nik Mi­ro­ljub An­ta­na­si­je­vić. Obo­ji­ca su pre­ži­vje­li pad helikoptera, ali su za­do­bi­li te­ške po­vre­de.

Sa­mo 17 da­na na­kon pa­da „ga­ze­le“, iz Mi­ni­star­stva od­bra­ne su sa­op­šti­li da je ko­mi­si­ja za is­pi­ti­va­nje van­red­nog do­ga­đa­ja utvr­di­la da je he­li­kop­ter od da­na pro­iz­vod­nje, 8. apri­la 1991. godine, re­dov­no odr­ža­van, u skla­du sa pro­pi­si­ma pro­iz­vo­đa­ča. O to­me su oba­vi­je­sti­li nad­le­žnog tu­ži­o­ca, a jav­no­sti su ob­ja­sni­li na osno­vu če­ga je ko­mi­si­ja do­ni­je­la za­klju­čak.
– Ko­mi­si­ja je to­kom utvr­đi­va­nja uzro­ka ude­sa va­zdu­ho­plo­va uze­la u ob­zir i sle­de­će pa­ra­me­tre: ras­po­lo­ži­vu do­ku­men­ta­ci­ju, ma­te­ri­jal­ne do­ka­ze, iz­ja­vu jed­nog čla­na po­sa­de va­zdu­ho­plo­va, iz­ja­ve oče­vi­da­ca ude­sa, iz­ja­ve li­ca od­go­vor­nih za pla­ni­ra­nje, or­ga­ni­zo­va­nje i ru­ko­vo­đe­nje le­tje­njem i iz­ja­ve teh­nič­kog oso­blja ko­je je pri­pre­mi­lo va­zdu­ho­plov za let – saopštili su tada iz Mi­ni­star­stva od­bra­ne.
Nakon oporavka u bolnici, obojica pilota dali su izjave tužiocu o detaljima helikopterske nezgode.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com