Kako ubrzati metabolizam i izgubiti kilograme - Volim Podgoricu

Kako ubrzati metabolizam i izgubiti kilograme

Mora se priznati da je i naše prostore zahvatila sveopšta pomama za zdravim izgledom i izvajanim tijelima. Već ste primjetili da je odlazak u teretanu i način ishrane postao neizostavan dio i muških i ženskih razgovora, a obzirom da je ljeto na pragu a plaže već pune, pritisak je sve veći. Dok za neke od nas važi parola „i voda mi se lijepi“, a neki mogu jesti obilno, često i nezdravo, pa opet imati manje kilograma. Rješenje misterije je u metabolizmu, naravno, pa hajdemo vidjeti kako da ga ubrzamo.

Da bismo to uradili, prvo moramo da definišemo metabolizam i od čega on zavisi. Metabolizam je brzina kojom naše tijelo pretvara hranu u energiju, a zavisi od više faktora, kao što su genetsko nasljeđe, hormoni štitne žlezde, stil života, pol, starost, mišićna masa itd. Ukoliko ste sigurni da ste potuno zdravi, pokušajmo da promjenimo one faktore na koje možemo uticati. Pol i starost sigurno ne možemo birati, ali možemo preduzeti sljedeće korake.

San

Počnimo od najmanje očiglednog, a tako bitnog za fizički izgled, nivo energije, i opšte raspoloženje. Razmislite: da li dovoljno spavate? Ukoliko je to manje od šest sati, nije ni čudo što vam je metabolizam usporen. Naravno, san se ne akumulira, bez obzira što bi to bilo idealno. Morate redovno odspavati dovoljan broj sati da biste dozvolili tijelu da obavlja procese normalnom brzinom. Hormon sitosti, leptin, izlučuje se u znatno manjim količinama kada nam nedostaje sna.

Takođe, prije spavanja nije preporučljivo jesti bar tri sata ukoliko želite da organi za varenje imaju normalan ritam.

 

Doručak

Već ste čuli da je to najvažniji obrok u toku dana, i to važi i kada govorimo o ubrzavanju metabolizma. Naime, osobe koje preskaču doručak imaju pet puta veću šansu da nabace višak kilograma. Ne morate striktno jesti musli ujutru, ali je poželjno da to budu proteini, ili hrana bogata vlaknima, jer duže daje osećaj sitosti. Računica je prosta: što manji osjećaj gladi, manje su šanse za prejedanjem kasnije.

Voda

Još jednom, mada to već sigurno znate: unosite dovoljno vode u organizam! Voda je apsolutno neophodna za sve procese u našem tijelu. Što se tiče pravila „čaša vode prije obroka“, mišljenja su podjeljena. Svakako da nam je neophodna hidratacija, mada pojedine studije tvrde da voda razgrađuje želudačne sokove neposredno prije obroka. U svakom slučaju, ukoliko ste uvijek dovoljno hidrirani, ta stavka neće biti toliko bitna. Preporučuje se dnevni unos   od 1,5 do 2 litra.

 

Vježbajte

Pored toga što će vam podići raspoloženje, vježbanje će ubrzati razgradnju masti. Naravno, ukoliko vam kalorijski unos ostane isti, a fizička aktivnost se poveća, lako ćete gubiti na kilaži. Što se tiče metabolizma, mišići brže troše energiju nego što to salo čini (13kcal u mirovanju, odnosno samo 5kcal), stoga svako povjećanje mišićne mase vodi ka bržem varenju.

Istinu govoreći, nije tako lako odlučiti se na drastične treninge, ali nije ni potrebno. Opremite se sa dobrim, udobnim patikama za trčanje, i počnite više da hodate, brzo šetate, ili džogirate. Bilo koji vid aktivnosti je bolji od sedjenja u kafiću, ili ispred TV-a (probajte da prošetate do omiljenog kafea umjesto da vozite, i već ste učinili ogroman korak naprijed).

„Magične“ namirnice

Logično, moramo napomjenuti koje namirnice su posebno poželjne i imaju reputaciju razgrađivača masti. To su pre svega citrusi: limun i grejpfrut. Naručite limundu ili ceđeni grejp umesto običnog soka. Pored toga što su alkalni za organizam, oni imaju manji procenat šećera u porjeđenju sa pomarandžama, na primjer.

Ljuta hrana je takođe preporučljiva, ali vodite računa da koristite začine u originalnom obliku (ljuta papričica, biber), umjesto industrijski proizvedenih soseva kao što su čili i kečap, koji su prave kalorijske bombe.

Izbegavajte dijete

Izgadnjivanje će imati kontra efekat na vaše tijelo. Time se pre svega gubi mišićna masa, a već smo dokazali koliko je ona bitna za sagorjevanje kalorija. Jedite redovno, i količinski koliko je preporučljivo za Vaš pol i uzrast.

Na kraju, imajte da umu da ukoliko ste muškarac, vaša pozicija je umnogome bolja. Ženski pol je prirodno više sklon taloženju masnih naslaga.

Shvatite ove savjete kao smjernice kojih se stalno morate pridržavati. Očigledno, dosadašnji način života Vam baš i ne odgovara, inače biste bili potpuno zadovoljni svojim metabolizmom. Ukoliko želite da održite brz metabolizam, naše prijedloge morate stalno primjenjivati. Više spavajte, pijte dovoljno vode i limunadu, redovno vežbajte… Nisu toliko „strašni“, a izuzetno su efikasni.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com