Home / NOVOSTI / Društvo / Majke sa 59 godina šalju u školu
Foto: Ilustracija

Majke sa 59 godina šalju u školu

Centri za socijalni rad i Zavod za zapošljavanje počeli su da majke bivše korisnice naknada šalju na seminare na kojima treba da ih „osnaže” za traženje posla. Veliki broj žena je ovaj projekat dočekao sa kritikama i osudom. One navode da su bliže 60. godini, i, da je bilo sreće da se zaposle, u ovim godinama trebalo je da idu u penziju, a ne da slušaju predavanja kako bi trebale da rade.
Predstavnica majki Željka Savković kaže da ju je pozvalo više žena kojima je rečeno da će šest mjeseci pohađati seminar od čega će mjesec dana svakog dana ići na časove. Ona kaže da su majke ucijenjene da ukoliko naprave dva odsustva odmah ih brišu sa evidencije nezaposlenih, dok se na drugoj strani redovno pojavljivanje plaća oko 115 eura.
– Ovo je prljava igra sa ženama. Oko 5.800 žena se nakon ukidanja naknade vratilo na evidenciju nezaposlenih, pozvali su samo neke, vjerovatno da ih ućutkaju. Savjetujem ženama da idu na te seminare i ne znam ni ja šta. Eto našli su i stare žene da vrate u školu, a sve u namjeri da iz Zavoda za zapošljavanje operu krivicu sa sebe i kažu – evo mi nešto radimo, ali je problem u njima. Ko će njih sad sa 60 godina da zaposli, država, možda, ista ona koja ih je decenijama držala na biroima – ogorčena je Savkovićeva.

Ona kaže da su seminari za majke samo maskiranje loše situacije i omogućavanje nekim firmama da zarade na račun obespravljenih žena.
– Ne moraju oni da nam plaćaju obuke, samo neka vrate ono što nam je dato po zakonu. Ništa preko toga ne traži nijedna od nas. Ali, kako stvari sada stoje, izgleda da majkama treba da poželimo srećan polazak u školu poslije 15 i više godina čekanja na posao. Sada su se sjetili kada su im uzeli doživotno stečeno pravo (40 odsto od prosječne zarade), da ih motivišu i psihološki djeluju na njih. Zašto? Da bi ih možda sa 50 i kusur godina pozapošljavali u ove silne fabrike što imamo. Ubijeđena sam da neko od ovih seminara uzima i te kako dobre pare, a majkama uobičajeno slijedi minorna nagrada ako budu redovno dolazile na časove. Vidjećemo rezultat seminara – izjavila je Savkovićeva.
Jedna od vjerovatno najstarijih polaznica seminara je Semija Suljević koja kaže da se sa 59 godina mora vratiti u školsku klupu. Ona je već potpisala ugovor za seminar i bila na prvom predavanju.
– Radi se o tome da nauče teže zapošljive osobe, odnosno starije poput mene kako da nađem posao. Imam 17 godina radnog staža i na birou sam deset godina. Znam ja kako se traži posao, ali niko neće da me zaposli – navodi Suljevićeva.

Ona pojašnjava da je na sličan seminar išla i prije deset godina.
– I tada kao i sada su nas „učili” kako da nađemo posao. Ni tada, a vjerovatno neću ni sada, nijesam uspjela da nađem posao, iako sam imala zadatak da idem od firme do firme i predam biografiju. Na moje prijave nikada nijesam dobila odgovor. Ne nadam se ni sada od ovog seminara da će mi pomoći da se zaposlim jer imam 59 godina – kaže Suljevićeva, podsjećajući da joj je naknada oduzeta bespravno te da je suvišno pričati o utiscima na mjere nadležnih državnih institucija.
U sličnoj je situaciji i Vesna Radosavljević koja smatra da je novi seminar samo igra.
– Ovo je samo igra i prave nas stokom. To je njihovo pokriće za to što su nam uzeli naknade, pa hoće da opravdaju sebe. Da su htjeli da nam pomognu, pomogli bi nam dok smo bili mlađi, a ne da nas sad sa 50 ili 60 godina zapošljavaju – kaže Radosavljevićeva.

(Dan)

Check Also

UDES U PODGORICI: Dvoje teže povrijeđenih, van životne opanosti

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *