Crvene Interpol potjernice za 173 državljanina Crne Gore - Volim Podgoricu

Crvene Interpol potjernice za 173 državljanina Crne Gore

Kretanje 88 crnogorskih državljana policija prati pomoću plave potjernice, a za 173 su raspisali međunarodne potjernice i traže njihovo hapšenje. Osim crnogorskih državljana policija je crvene potjernice raspisala za još 120 osumnjičenih ili osuđenih počinioca krivičnih djela, koji nijesu crnogorski državljani.

Nacionalni centralni biro Interpola Podgorica potjernice je raspisao po naredbama nadležnih pravosudnih organa u Crnoj Gori zbog krivičnih djela koja su počinjena u našoj državi.

“NCB Interpol Podgorica je raspisao 88 plavih potjernica. U Interpolovoj bazi podataka trenutno egzistiraju ukupno 293 Interpolove potjernice koje je raspisao NCB Interpol Podgorica. Od navedenog broja, 173 međunarodne potjernice za hapšenje su raspisane za crnogorskim državljanima”, odgovoreno je “Vijestima” iz Uprave policije.

Plave potjernice omogućavaju policiji da drži na oku osobe koje označe bezbjednosno interesantnim, jer sve policije evidentiraju kretanje onih koji se plave u njihovoj bazi. Na taj način policija države koja je raspisala plavu potjernicu od kolega iz drugih država dobija podatke o prelasku granice, kretanju i eventualnoj kontroli.

Iako Crna Gora traži hapšenje 293 osobe, na Interpolovom sajtu, među javno dostupnim potjernicama, samo je osam osoba za kojima Crna Gora traga. Od toga, za četvoricom je crvena potjernica raspisana zbog optužbe za organizovanje pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine. To su Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Vladimir Popov i Eduard Šišmakov.

 Osim njih, javna potraga raspisana je za Jovicom Zindovićem. Hapšenje osuđenog ubice, Crna Gora traži od kad je 7. oktobra 2015. godine pobjegao iz bjelopoljskog zatvora u kom je izdržavao petnaestogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva Luke Popovića. Zindović je uhapšen u Beogradu u julu 2016. godine, ali je potjernica na snazi sve dok ne bude izručen Crnoj Gori. Među onima čije hapšenje Crna Gora javno traži su i Nikšićani Bogdan Popović i Božidar Samardžić, koje crnogorska policija traži zbog ubistava. Zbog ubistva, crnogorska policija traži i srpskog državljanina Komnena Čpajka.

Policije drugih država javno traže hapšenje sedam crnogorskih državljana – Alena Velovića, Vladana Nikčevića, Nailja Lolovića, Dejana Šekularca, Gorana Milašinovića, Slavka Miloševića i Dragana Gajića.

Nikšićane Miloševića i Nikčevića Švedska traži zbog ubistva Podgoričanina Ratka Đokića, 5. maja 2003. godine u Stokholmu. Za Velovićem Interpol traga zbog oružane pljačke, a za Lolovićem je u januaru 2009. godine Albanija raspisala potjernicu, zbog sumnje da je u Skadru izvršio ubistvo prilikom razbojničke krađe. Bjelopoljca Šekularca argentinski pravosudni organi traže zbog pokušaja šverca droge. Šekularca, saradnika navodnog narkobosa iz Pljevalja Darka Šarića tražile su i srpske vlasti, kojima se predao u novembru 2017. godine.

Zbog šverca droge, Gajićevo hapšenje traži Bosna i Hercegovina, Baranina Milašinovića, navodnog pripadnika grupe pljačkaša dragulja “Pink Panter” kiparska policija traži zbog pljačke juvelirnice. Crnogorska policija slala je podatke o Milašinoviću, koji se nalazi u Crnoj Gori, ali kako nema sporazuma o izručenju sa Kiprom on nije hapšen, a tamošnje pravosuđe nije htjelo da Crnoj Gori ustupi predmet. Milašinović, Beograđani Milan Brkić (18) i Filip Marjanović (19) i Podgoričanin Miloš Ceković (32) odgovaraju zbog pljačke beranske filijale Prve banke. Iz banke koju kontroliše Aco Đukanović u martu 2017. je ukradeno 161.036,10 eura.

Među javno dostupnim potjernicama nema Draška Vukovića, čije hapšenje je Hrvatska ranije tražila zbog falsifikovanja dokumenata. Vuković koji ima bogat kriminalni dosije u toj državi osuđen je zbog falsifikovanja dokumenata.

On je svjedok saradnik u postupku koji srpski pravosudni organi vode protiv Darka Šarića zbog šverca 5,7 tona kokaina. Vuković se dovodio u vezu sa pokušajem ubistva Tufika Softića, novinara “Vijesti” i “Monitora”.

  • 120 osumnjičenih ili osuđenih počinilaca krivičnih djela, koji nijesu crnogorski državljani, nalazi se na crvenim potjernicama Interpola koje su raspisale crnogorske vlasti
 (Vijesti)

1 komentar

  1. Whats up are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need any html coding knowledge to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com