Ovo podgoričko naselje će imati zgrade od 12 do 17 spratova - Volim Podgoricu

Ovo podgoričko naselje će imati zgrade od 12 do 17 spratova

Naselje Sadine će imati zgrade od 12 do 17 spratova, urbani park sa trgom, agro park sa poljoprivrednim paviljonima i druge sadržaje.

To je predviđeno konkursnim rješenjem, koje je dobilo prvu nagradu na međunarodnom konkursu za urbanizaciju Sadina.

Sadine obuhvataju neizgrađeni prostor u urbanom jezgru Podgorice, za koji investitori pokazuju veliko interesovanje.

Žiri, kojim je predsjedavao inženjer arhitekture Dimitrije Mladenović, je kao najbolji proglasio rad u kojem u konceptu prostorne organizacije Sadina dominira zeleni dijagonalni potez rekreativno-parkovskog uređenja, šumski park, sportsko-rekreativni sadržaji koji definišu kolektivna i individualna gradnja, zdravstvo, trgovina, urbani park sa trgom…

Tu su predviđene uslužne djelatnosti i ekskluzivno stanovanje, kao i “nekoliko centralnih prostornih repera” 12 do 17 spratova.

“Žiri je jednoglasan u stanovištu da predloženo rješenje predstavlja avangardan, ali realan prostorni koncept. Njegova realizacija će napraviti značajan doprinos budućem urbanom razvoju Podgorice”, navodi se u mišljenju žirija.

Žiri navodi da su “autori imali u vidu da urbani razvoj Podgorice počinje orijentalnim spontanitetom Stare varoši, da bi se preko Mirkove varoši, prekomoračkih modernih blokova i Bloka 5, nastavio u Sadinama”.

“…Tako se duh Stare varoši seli preko Morače na jedan nov i savremen način”, ocjenjuje žiri.

Mještani Sadina, koji više od 20 godina čekaju urbanizaciju, su više puta tražili da se taj prostor urbanizuje, kako bi mogli da valorizuju svoju imovinu.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com