VJEROVALI ILI NE?! Penzioner prodaje bubreg zbog duga za struju! - Volim Podgoricu

VJEROVALI ILI NE?! Penzioner prodaje bubreg zbog duga za struju!

Stojadin Mitić (72) iz niškog naselja Železničke barake u Srbiji oglasio je minule nedjelje posredstvom društvenih mreža prodaju bubrega zbog duga za struju, što je izazvalo brojne komentare njegovih poznanika i prijatelja, ali i drugih građana.

Mitić je za agenciju Beta rekao da je do danas već dobio četiri, pet ponuda i da će sigurno pristati na neku od njih jer, kako je istakao, to je jedini način da svojoj porodici ponovo obezbijedi struju bez koje je posljednjih više od mjesec dana.

Kako je kazao Mitić, najbolja ponuda za bubreg koju je dobio trenutno iznosi 6.000 eura.

“Znam da prodaja organa kod nas nije dozvoljena, ali zvanično ću se prijaviti kao donator. Supruga i ćerka su uplašene zbog moje odluke, svjestan sam i ja rizika, ali ne odustajem. Nužda me je na to natjerala”, istakao je Mitić.

Prema Mitićevim riječima, njegova penzija iznosi 17.000 dinara, a penzija njegove supruge teško oboljele od astme je 12.000 dinara.

“Za neku navodno neovlašćenu potrošnju Elektrodistribucija mi traži 177.000 dinara, a više od 200.000 dinara je potrebno da bi mi ponovo priključili struju. Nemam taj novac, a neću da dozvolim da mi supruga ostane bez života. Nikad se ne zna kada će joj zatrebati inhalator, a kako da ga koristi kad nemamo struju”, rekao je Mitić.

On je istakao da su muke njegove porodice počele 2013. godine kada je sa srpskom Elektrodistribucijom potpisao sporazum o otplati starog duga na rate.

“Iako sam tada platio sve što treba i poslao zahtjev Elektrodistribuciji, nisu došli da mi priključe struju, pa sam morao to sam da uradim. Uredno sam plaćao potrošenu struju sve dok nisu došli 21. maja i skinuli mi strujomjer zbog neovlašćene potrošnje i ispostavili račun od 177.000 dinara”, izjavio je Mitić.

On je kazao da se proteklih nedjelja žalio Elektrodistribuciji i sudu, ali da su njegove žalbe odbijene.

“Mislim da ponudim oko, ono košta više od bubrega”

Mitićeve komšije izjavile su za agenciju Beta da on nije jedini stanovnik naselja Železničkih baraka koji ima problem sa strujom i da su spremni takođe da krenu njegovim stopama da bi obezbijedili svojim porodicama normalne uslove za život.

Anica Zekić Ametović kazala je da su zbog navodne neovlašćene potrošnje i njoj isključili struju prošle godine.

“Po nalogu suda su mi privremeno, na dvije godine, priključili struju jer je moja ćerka dijabetičar na insulinu. Kada to vrijeme istekne ne znam šta ću. Mislim da ponudim na prodaju oko, ono košta više od bubrega, samo da zadovoljim to što Elektrodistribucija traži”, izjavila je Zekić Ametović.

Prema njenim riječima, stanari naselja Železničke barake imaju problem sa Elektrodistribucijom jer se strujomjeri nalaze na zidu jedne kuće, odnosno “na ulici”.

“Svako može da priđe strujomjeru i radi šta hoće. Mi ne možemo da ih čuvamo 24 sata dnevno. Ekipa distribucije dođe i kaže ‘oštetili ste plombu namjerno’ i odnesu strujomjer. Kome je od nas 48 stanara ovog naselja u interesu da tako nešto sam sebi uradi”, zapitala je Zekić Ametović.

Stanovnici naselja Železničke barake potpisali su peticiju i zatražili zajednički prijem kod nadležnih u EPS-u kako bi izložili svoj problem sa radnicima niške Elektrodistribucije koji im, kako kažu, “nasilno skidaju strujomjere, seku plombe sa strujomjera i prave lažne zapisnike o neovlašćenoj potrošnji”.

EPS: Mitić otkriven u krađi električne energije  

Sektor za odnose sa javnošću JP EPS saopštio je za Betu da je u slučaju korisnika Stojadina Mitića, koji je u više navrata isključivan zbog duga i otkriven u krađi električne energije, u potpunosti poštovan zakon i čak je omogućeno da obaveze plati na rate.

“Posljednja obustava isporuke električne energije bila je u decembru 2013. godine zbog duga od 376.818 dinara. I tom prilikom korisnik je otkriven u neovlašćenoj potrošnji električne energije. Korisnik se ponovo priključio bez odobrenja, što je otkriveno u kontroli 5. septembra 2017. godine”, kazali su u EPS-u.

Za posljednji slučaj, dodali su u EPS-u, obračunata je neovlašćena potrošnja električne energije u vrijednosti 177.667 i kupac je sklopio sporazum o odloženom izmirenju duga, koji za sada poštuje.​​

“Na zahtjev kupca, nadležni u niškoj distribuciji su ga primili na razgovor, objasnili proceduru utvrđivanja neovlašćene potrošnje električne energije i izdavanja rješenja za ponovno priključenje na distributivni sistem. Razgovor je bio jako neprijatan uz brojne pretnje i uvrede od strane kupca”, naveli su u EPS-u.

Korisniku je, dodali su u EPS-u, rečeno da zakaže sastanak kod direktora niškog ogranka EDB-a i da će biti pozvan na razgovor prilikom prvog prijema stranaka.

BETA

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com