NAJOPASNIJI PREDATOR NAM SE PRIBLIŽIO: Držite se plićaka, ova MORSKA NEMAN viđena u Jadranu! - Volim Podgoricu

NAJOPASNIJI PREDATOR NAM SE PRIBLIŽIO: Držite se plićaka, ova MORSKA NEMAN viđena u Jadranu!

Velike bijele ajkule se vraćaju u Mediteran i Jadransko more! Prvi put nakon 30 godina, najopasniji predator u prirodi primjećen je kod obala Palma de Majorke, što je oduševilo tamošnje biologe, ali i zabrinulo one koji žive od turizma.

 – Ljudi su pričali da su još prošle godine vidjeli veliku bijelu ajkulu, ali ovo je prvi put u poslednji 30 godina da postoji dokaz za tako nešto – naveo je španski biolog Rikardo Sagarminanga.

 U Hrvatskoj navode da se velike bijele ajkule duže vrijeme mogu vidjeti i u Jadranu, a poslednji napad na čovjeka dogodio se 2008. u blizini ostrva Vis, kada je neman dohvatila Damjana Peseka, ronioca iz Slovenije. On je preživio napad, ali je teško povrijeđen, pošto ga je ajkula zgrabila za lijevu nogu i rastrgla mu mišić potkoljenice.

 – Ima ih u Jadranu i uglavnom borave na otvorenom moru jer se hrane tunom. Realna je mogućnost da ih primjete i neki od kupača, pogotovo kod ostrva kao što su Vis I Jabuka – naveo je prof. dr Alen Soldo sa univerziteta u Splitu.

On je i dodao da u Jadranskom moru živi oko 29 vrsta ajkula, a kada je riječ o velikoj bijeloj, ona je zaštićena vrsta i ne smije se, kako navodi, loviti i uznemiravati.

– Od svih vrsta ajkula u Jadranu, samo je velika bijela opasna po čovjeka – naglasio je na kraju Soldo.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com