SAOBRAĆAJNI PREKRŠAJI PUNE BUDŽET: Za pola godine skoro četiri MILIONA eura kazni! - Volim Podgoricu

SAOBRAĆAJNI PREKRŠAJI PUNE BUDŽET: Za pola godine skoro četiri MILIONA eura kazni!

Mnogi vozači u Crnoj Gori ne poštuju saobraćajne propise, pa često pretiču preko pune linije, prekorače brzinu, voze neregistrovani automobil, pričaju telefonom u toku vožnje, ne vežu pojas, ali sudeći po podacima koje posjeduje Uprava policije, sve to papreno plate.

Od početka ove godine, prema podacima koje su CdM-u dostavljeni iz policije, zbog prekršaja u saobraćaju, ukupno je izrečeno 3.920.270 eura novčanih kazni po izdatim prekršajnim nalozima.

“Do sada je naplaćeno 1.104.474 eura. Uprava policije ne raspolaže podatkom o iznosu izrečenih novčanih kazni od strane sudova po podnijetim prekršajnim prijavama i ti se podaci mogu pribaviti od nadležnih sudova”, objašnjavaju CdM-u iz Uprave policije.

Ni drakonske kazne ne utiču na vozače, a prema podacima koje posjeduje policija, najčešći prekršaji su prekoračenje dozvoljene brzine, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, nekorišćenje sigurnosnog pojasa u toku vožnje, vožnja bez nošenja vozačke dozvole i upravljanje neregistrovanim automobilom.

Osim ovih, vozači u toku vožnje se opuste, pa često koriste mobilni telefon ili zaborave da vežu pojas.

“Od početka 2018. godini do danas, zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa ukupno je izdato 17.895 naloga za plaćanje novčane kazne, dok je zbog upotrebe mobilnog telefona za vrijeme vožnje ukupno izdato 1.038 naloga za plaćanje novčane kazne”, dodaju iz policije.

Kazne od 30 do 2.000 eura

Inače, u Crnoj Gori po važećem Zakonu o bezbjednosti saobraćaja kazne za kršenje saobraćajnih propisa kreću se od 30 eura do2.000 eura.

Za nevezani pojas vozač će platiti kaznu od 40 do 100 eura. Upotreba mobilnog telefona tokom vožnje kažnjava se sa 60 do 150 eura.

Prekoračenje brzine donosi još veće kazne, pa ukoliko u naseljenom mjestu vozač vozi 30 do 50 km/h više od ograničenja platiće 450 eura, a za još veće brzine kazna može biti i 2.000 eura.

Posebno se kažnjava vožnja u alkoholisanom stanju, pa će Crnogorci koji popiju, svaku časicu debelo platiti. Kazne za taj prekšaj su od 200 do 2.000 eura, uz oduzimanje vozačke dozvole.

Vozači koji upravljaju neregistrovanim vozilom platiće od 80 do 350 eura.

Da li se automobil koji se ne koriste mogu registrovati na kraći period?

Vozači se nerijetko žale da moraju da registruju vozilo iako ono stoji parkirano u garaži, pa su iz policije za CdM objasnili kakva je praksa u tim slučajevima.

“Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima nije propisana obaveza da vozila koja ne učestvuju u javnom saobraćaju moraju biti registrovana, ali je propisano da vozač u tom slučaju, ako ne učestvuje vozilom u saobraćaju mora da ukloni registarske oznake sa vozila u roku od 30 dana od isteka registracije, ukoliko registraciju ne produži”, objašnjavaju oni.

Iz policije dodaju da se vozilo se može registrovati i na kraći period na zahtjev stranke, ali, kako ističu, ne kraće od mjesec.

Inače, zbog isteka registracije, službenici Uprave policije ukupno su izdali 5.726 naloga za plaćanje novčane kazne u periodu od početka 2018. godine do danas.

Kazne i apeli policije, kao i česti udesi, našim vozačima nije dovoljna opomena da sa kršenjem propisa prestanu i poštuju svoj, ali i život ostalih učesnika u saobraćaju.

CdM

1 komentar

  1. what’s up how are you ? Your blog is very neat, lots of valuable information and gives me motivation to start my own blog. Do you have any tips you can give me ? Also Which template are you using as your design its very reputable.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com