PODGORICA: Pogledajte kako su očišćene zelene površine u našem gradu (FOTO) - Volim Podgoricu

PODGORICA: Pogledajte kako su očišćene zelene površine u našem gradu (FOTO)

Gradska preduzeća Putevi, Zelenilo i NVO Green Home, u saradnji sa Službom zaštite pokrenuli su projekat u cilju očuvanja zelenih površina u Glavnom gradu.

U park šumi kod Kombinata aluminijuma izvedena je poslednja u nizu akcija koje su podrazumijevale  uklanjanje veće količine komunalnog otpada sa više lokacija u parku i manjih divljih deponija, a prethodno su probijeni o očišćeni požarni putevi i uklonjen biljni otpad koji predstavlja rizik za nastanak požara.

Gradsko preduzeće Putevi izvršilo probijanje, krčenje zapuštenih i obraslih puteva kroz park i uklanjanje otpada građevinskog otpada i šuta sa pomenutih puteva tako da je sada omogućeno nesmetano kretanje vatrogasnih vozila u slučaju potrebe.

Nakon toga, gradsko preduzeće Zelenilo izvršilo je krčenje i potkresivanje rastinja uz puteve i u saradnji sa Službom zaštite Glavnog grada vršilo deponovanje i kontrolisano paljenje istog. Kao poslednja u nizu aktivnosti je uklanjane velikih količina komunalnog otpada i taj posao danas su započela gradska preduzeća i aktivisti NVO Green Home.

Grupa od 11 radnika Čistoće sa grupom volontera NVO Green Home bila je angažovana na manuelnom čišćenju i sakupljanju komunalnog otpada park šume Ćemovsko polje – potez preko puta Logističkog Centra Voli. S obzirom da je na ovom prostoru evidentirana veća količina građevinskog materijala i raznog kabastog otpada, Čistoća je na raspolaganje stavila i jednu radnu mašinu kao i 3 vozila kiper za odvoz sakupljenog otpada. Tokom jučerašnjeg dana sakupljeno je 350 kesa uglavnom komunalnog i sitnijeg kabastog otpada, a odvezeno je 15 kiperskih tura građevinskog materijala i drugog kabastog otpada. Kako tokom jednog dana nije bilo moguće ukloniti odložene velike količine građevinskog materijala, Čistoća je i danas nastavila sa čišćenjem, a angažovana je jedna radna mašina i 3 vozila kiper, kao i nekoliko radnika koji će sakupljati preostali komunalni otpad.

Tokom ovog projekta sprovedene su i druge aktivnosti u cilju očuvanja svih kritičnih lokacija u Glavnom gradu, pa su organizacija Green home i gradska preduzeća i ranije organizovali brojne preventivne aktivnosti za sprečavanje požara, zasadivanje sadnica i druge aktivnosti u cilju unapređivanja stanja životne sredine u Glavnom gradu.

U sklopu projekta organizovana je i promo kampanja sa izradom banera za internet portale, a planirana je izrada edukativnih flajeda koje bi u toku obilaska najkritičnijih lokacija i na druge načine dijelili pripadnici Službe zaštite. Vjerujemo da će ove i druge aktivnosti koje zajednički sprovode Glavni grad odnosno njegova preduzeća i NVO organizacija doprinijeti očuvanju prirodnih ljepota Podgorice i kvaliteta života svih nas u njoj.

Akcija čišćenja predstavlja finalizaciju aktivnosti koje se sprovode na toj lokaciji. Naime, NVO Green Home je u saradnji sa Službom zaštite inicirala kod Glavnog grada prokrčivanje požarnih puteva, potkresivanje grana i čišćenje otpada, građevinskog šuta i guma u park šumi na Ćemovskom polju – lokacija preko puta Logističkog centra Voli. Ćemovsko polje je jedinstvena zelena površina koja je izdijeljena na požarne sektore između kojih se nalaze požarni putevi.

Aktivnosti NVO Green Home – a na navedenoj akciji finansijski su podržane od strane Crnogorskog Telekoma kroz program Za Svako Dobro. Navedena inicijativa je dobar primjer saradnje Glavnog grada, gradskih preduzeća i NVO sektora.

Glavni grad i NVO Green Home zahvaljuje se svim akterima koji su uzeli učešća i prepoznali značaj sprovođenja navedenih aktivnosti.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com