KLJUČNA ULOGA ANB-A: Radikalne grupe djeluju i u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

KLJUČNA ULOGA ANB-A: Radikalne grupe djeluju i u Crnoj Gori

EUROPOL je saopštio da u Crnoj Gori postoji nekoliko radikalnih grupa, među kojima su najizraženiji džihadisti i tekfirdžije. Kriminolog Velimir Rakočević za CdM kaže da ova pojava nikako nije za potcjenjivanje, posebno kada govorimo o osobama povratnicima sa stranih ratišta koje su potencijalno opasne. Ključnu ulogu u ovom pitanju i praćenju situacije, tvrdi on, ima Agencija za nacionalnu bezbjednost.

“Uloga ANB je presudna. To je jedna od njenih ključnih nadležnosti. ANB je ključna u sistemski-operativnom smislu kada je riječ o svim oblicima ataka ili ugrožavanja onih najvažnijh vrijednosti: ustavnog uređenja, bezbjednosti države, slobode i prava građana. Tu je njena ključna uloga. Ona mora da ima jak operativno-obavještajni sistem, da u najranijoj fazi prepozna sve te potencijalne oblike ugrožavanja i preduzima mjere iz svoje nadležnosti, prevencije i sprječavanja u nekom širom smislu. Njena uloga ovdje je dominantna”, jasan je Rakočević.

Važno za borbu protiv radilalizma i ekstremizma je i to što je Crna Gora članica NATO.

“To što smo članica NATO je važno u borbi protiv ovakvih pojava. To poboljšava opšte stanje bezbjednosti. Mnogo je lakše kroz razmjenu podataka i brojne druge aktivnosti kao članica NATO-a da se bavimo suzbijanjem ovih pojava. To je jedan od benefita. Zajedno smo jači”, smatra on.

Govoreći o problemu radikalizma i ekstremizma, Rakočević kaže da je naša prednost to što nemamo pogodno tle za razvoj bilo kog ekstremizma.

“Jako je važno je da ove strukture nemaju neko jako uporište na našoj teritoriji. Lica koja su bila na stranim ratištima su pod nekim oblikom opservacije. Pogotovu zbog traumatizma i događaja na ratištima, ta lica imaju neki oblik sindroma gdje potrencijalno može da dođe do nekiih ispoljavanja. Mi kao društvo moramo da učinimo sve da nikog od naših građana neko ne vrbuje ili pogrešno usmjerava. Zato je važno o svakon građaninu voditi računa na pravi način. Teško je sve oblike ekstremizma i radikalizma eliminisati, ali je važno da društvo kroz ozbiljan pristup suzi prostor za bilo koji vid radikalizacije. Ta lica moraju biti pod prismotrom”, rekao je Rakočević za CdM.

Da se ovom problemu posvećuje posebna pažnja potvrdio je posljednji Izvještaj EUROPOL-a.

Velika količina naoružanja i dalje dostupna

Kada govorimo o dvije najradikalnije grupe, EUROPOL navodi da se na tekfirdžije se u Crnoj Gori gleda kao na jako rigidne u interpretaciji osnovnih islamskih postulata, te da oni izvode religijske obrede prema striktnim šerijatskim pravilima. Dodaju da tekfirdžije šire različite propagandne materijale internetom, ali nisu stvarna teroristička prijetnja. Isto se odnosi i na džihadističku grupu u zemlji, iako neki njeni članovi, posebno povratnici sa stranih ratišta, posjeduju znanja i vještine koje se mogu iskoristiti u terorističke svrhe.

Kada je riječ o zemljama Zapadnog Balkana, navodi se da je zbog sukoba iz prošlosti između zapadnobalkanskih zemalja velika količina naoružanja dostupna na tom tržištu.

Prijeteće poruke

Zanimljivo je podsjetiti se i prošlogodišnjeg izvještaja EU o terorizmu, gdje je navedeno da se teroristi još uvijek pridružuju borbi u Siriji s Balkana, koji ostaje ruta izlaska i ulaska u konfliktne zone Bliskog istoka. Kako je lani saopšteno, više od 800 stranih terorista je otputovalo u Siriju sa zapadnog Balkana kako bi se pridružilo borbama. Takozvana Islamska država je zaprijetila cijelom regionu. Zakleli su se da će, kako su tada saopštavali, rezati glave “nevjernicima” te ubijati Srbe, Hrvate i “muslimanske izdajice” na Balkanu.

Desetak crnogorskih državljana poginulo u Siriji

Na ratištima u Siriji poginulo je desetak crnogorskih državljana, dok se nekolicini izgubio svaki trag, pa su i njih proglasili mrtvima. Ranije je na ratištu u Siriji poginuo Adem Mustafić (35), koji se borio na strani Islamske države. Mustafić je u Siriju otišao sa sugrađaninom Damirom Salkovićem, koji je takođe poginuo.

Nekoliko mjeseci ranije, u Siriji je poginuo i Ernad Huseinović, koji je prije toga na ratištu proveo pola godine.

Rožajac Adis Salihović poginuo je u Siriji 15. maja 2013., zajedno sa Eldarom Kundakovićem iz Novog Pazara, koji je ratovao pod pseudonimom Ebu Bera. U Siriji je poginuo i Podgoričanin Mirza Haklaj, koji je bio zadužen za regrutaciju boraca sa ovih prostora.

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com