Sunce i vjetar cijepaju zastave na podgoričkim ulicama - Volim Podgoricu

Sunce i vjetar cijepaju zastave na podgoričkim ulicama

Dio državnih zastava postavljenih na ulicama Glavnog grada uoči 21. maja – Dana nezavisnosti uništila je velika toplota, vjetar i kiše i one su zamijenjene, saopšteno je “Vijestima” iz Glavnog grada. Zastave će se vijoriti do 13. jula – Dana državnosti.

Na pojedinim lokacijama, kao što je u blizini Osnovnog suda nekoliko zastava je oštećeno.

Prema zakonu za skrnavljenje državnih simbola za fizičko lice predviđena je novčana kazna od jedne polovine do dvadesetostrukog iznosa minimalne zarade u Crnoj Gori.

Novčanom kaznom od desetostrukog do tridesetostrukog iznosa minimalne zarade u Crnoj Gori kazne su predviđene i za pravno lice koje ističe grb i zastavu u obliku i sadržini koji nijesu određeni Zakonom o državnim simbolima.

Iz Glavnog grada su “Vijestima” saopštili da su dio zastava uklonili kako bi bile zamijenjene novim, jer su postojeće “uništene od velike toplote koja je predhodila, tako i usljed loših vremenskih nepogoda (kiša, vjetar)”.

“Ekipe ‘Komunalnih usluga’ su postavile crnogorske zastave na stubovima javne rasvjete. Zastave su postavljene na više lokacije – Ulica slobode, bulevarima Ivana Crnojevića, Svetog Petra Cetinjskog, kralja Nikole. Iste će biti na pomenutim lokacijama sve do 13. jula Dana državnosti”, navode iz Glavnog grada.

Nijesu odgovorili koliko je koštala nabavka zastava, već su naveli “da su nabavljene u prethodnom periodu, a troškovi za nove će biti poznati nakon zamjene istih”.

“Stručne ekipe ‘Komunalnih usluga’ radiće i na uklanjanju zastava, a za što je i obezbijeđena sva neophodna tehnička podrška u vidu radne snage, mehanizacije i opreme. Dinamika skidanja zastava koje se postavljaju radi svečenijeg izgleda našeg grada, biće usklađena sa redovnim radnim aktivnostima na održavanju objekata javne rasvjete i svjetlosne signalizacije”, naveli su iz Glavnog grada.

Ukrašavanje grada zastavama, uoči 21. maja, počelo je prije nekoliko godina, a mnogi su kritikovali zbog čega se državni simboli kače za žice na stubovima javne rasvjete, tvrdeći da je to neprimjereno.

Prvi put kada je to urađeno, kritike su bile i zbog toga što je grb na zastavi bio okrenut glavom prema dolje, odnosno nije “stajao uspravno shodno zakonu o državnim simbolima”. Nakon toga, nadležni su svake naredne godine postavljali zastave, tako da grb stoji uspravno, a tako je i u maju urađeno.

Vijesti

2 komentara

  1. You can definitely see your expertise in the paintings you write. The sector hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid to say how they believe. Always follow your heart.

  2. What?s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely useful and it has aided me out loads. I’m hoping to contribute & help other customers like its aided me. Good job.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com