ALARMANTNA STATISTIKA U CRNOJ GORI: Za pola godine tri majke ubile djecu - Volim Podgoricu

ALARMANTNA STATISTIKA U CRNOJ GORI: Za pola godine tri majke ubile djecu

U Crnoj Gori još nijednom nije izrečena maksimalna zatvorska kazna majkama koje su ubile dijete, a samo ove godine čak dvije majke su uhapšene i priznale su ubistvo beba, dok je jedna osumnjičena za saučesništvo u ubistvu svog jednogodišnjeg sina. Prema ocjeni sagovornika „Dana“, ova crna statistika je alarmantna, a posebno zabrinjava činjenica da se ubicama ne izriču strože kazne, čime se na neki način budući počinioci ohrabruju za takva nedjela, a institucije ne reaguju adekvatno na probleme u porodicama.

Ove godine je u februaru ubijen P.J., star svega godinu i tri mjeseca, kojeg je, kako se sumnja, na smrt pretukao očuh Nermin Šišić iz Tuzle, u saučesništvu sa majkom Jelenom Jovović.
Nova tragedija desila se u maju kada je Baranka Mirjana Došljak Škrijelj priznala da je usmrtila šestomjesečnog sina, kako bi se osvetila suprugu jer ju je zapostavio. Poslednji slučaj ubistva djeteta zabilježen je u Plavu gdje je, kako se sumnja, Edina Kastrati u rijeku bacila četvoromjesečnog sina. Tijelo četvoromjesečne bebe pronađeno je juče kilometar i po od mjesta gdje ga je, kako je to sama priznala, bacila majka Edina Kastrati. Državni tužilac Hasan Lukač naložio je obudkciju tijela. Kastrati je priznala da je 29. juna svog četvoromjesečnog sina bacila u plavsku rijeku.
Kri­mi­na­li­sti­čar Ve­li­mir Ra­ko­če­vić kaže da su sva ta djela teško ubistvo, a ne čedomorstvo. On ističe da je za njih zaprijećena kazna od 10 do 40 godina zatvora.
– Za čedomorstvo su kazne do pet godina jer su to povlašćena ubistva koja majka počini u nesvjesnom ili stanju razdraženosti nakon porođaja. Čedomorstvo je samo ako se ubistvo desi na porođaju ili odmah nakon porođaja i to se mjeri satima. Ovo što se kod nas dešava poslednjih mjeseci su teška ubistva – kaže Rakočević.
On navodi da kazne jesu vid prevencije, ali da nijesu jedini način rješavanja problema.

– Ključna je stvar da kao društvo uradimo mnogo više da se te stvari ne dešavaju. Imamo slučajeve da su se te majke obraćale nadležnim službama za pomoć zbog nasilja i zato je trebalo da im se pruži odgovarajuća pomoć. Institucije treba da otklone postojeće konflikte, da podrže roditelje u rješavanju problema kako ne bi došlo do najtežeg i najgoreg scenarija. Ako su ljudi prepušteni sebi, oni nekada urade najveće zlo, kao što je ubistvo djeteta, poslije kojeg ni oni nemaju života. Njima je i to najveća kazna – smatra Rakočević.
Prema riječima Aide Petrović iz Crnogorskog ženskog lobija, učestalost ubistava djece u našoj državi je zabrinjavajuća, dodajući da se ne pamti da je ikada ranije toliko slučajeva bilo u roku od pola godine kao u 2018. Ipak, kako kaže, na društvenoj sceni su kao poslije svakog zločina čitave tirade stigmatizacije, razapinjanja, presuda, spaljivanja na lomačama, proklinjanja, moralisanja, ali i vulgarnosti i primitivizma, bez razumijevanja širine problema i posledica nasilja.

– Postoji i druga strana „medalje” manje prisutna u verbalnim duelima, još manje primjenjiva u društvu, koja se odnosi na humanost, pomoć, podršku, empatiju, prevenciju, prijavljivanje nasilja, uočavanje eventualno čudnog ponašanja osobe kojoj je potrebna pomoć stručnih osoba, razgovor razumijevanja, a ne znatiželje i osude. Zlo se ne brani niti treba, ali šta kao pojedinci radimo da to zlo spriječimo koliko je u našoj moći? Naravno tu ne računam prazna, verbalna obećanja u liku i djelu boraca za tastaturom. Uočavam da posebno u „britkim” kritikama i osudama prednjače neke žene koje su majke. Toliko česta zlouotreba i favorizacija riječi „majka” i stavljanje na pijedestal svih onih koje imaju djecu u odnosu na one koje su htjele ali nisu mogle da imaju djecu, odavno mi nameće osjećaj nelagodnosti i poražava me kao žensko ljudsko biće – kaže Petrovićeva.

Ona ističe da žena nije dostojna poštovanja ili nekakve uzvišenosti u porodici i društvu jedino ako je majka.
– Svjesna sam činjenice da u svom okruženju, a i šire postoje žene koje nijesu mogle biti biološke majke ali jesu svakako bile podrška i majke hraniteljke velikom broju djece, nesebično im poklanjajući ljubav. Ne razumijem i ne pristajem da prihvatim takve podjele na majke, premajke i nemajke. Bez namjere da ikoga prozivam ili vrijeđam sa legitimnim pravom da i javno kažem svoj stav po pitanju majčinstva izjavljujem da riječ „majka” lično zamjenjujem riječju „roditelj”. Emotivno prazne, neempatične osobe, kritičare radi kritike, dijela čija je suština čista farsa uvijek sa prezrenjem odbacujem – navodi Petrović.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com