Sve više mladih koristi sintetičke droge: Jeftine, dostupne i pogubne - Volim Podgoricu

Sve više mladih koristi sintetičke droge: Jeftine, dostupne i pogubne

Crnu Goru i region potresa upotreba novih droga na bazi amfetamina. Stanje je i više nego zabrinjavajuće. Izvršni direktor NVO 4Life Saša Mijović tvrdi da je upotreba ovih droga u porastu i u Crnoj Gori. On za CdM objašnjava i zašto je to tako i o kakvim drogama je riječ.

“Prosto je. Zakon ponude i potražnje. Mladima su ove droge interesantne, privlačne i u trendu su. Današnje generacije mladih su upoznate sa heroinom i sa onim što nosi heroin sa sobom ali nijesu dovoljno upoznate sa posljedicama sintetičkih droga. Takođe su imale priliku da vide kako izgledaju heroinski zavisnici to im više nije IN. Sada su im IN sintetičke droge među kojima je zbog više razloga u vrhu liste spid, u čijoj osnovi je amfetamin”, pojašnjava Mijović.

Prema njegovim riječima, sintetički amfetamini se zovu metamfetamini. Njih ima još i u hemijskom sastavu ekstazija i MDMA.

“Droge na bazi amfetamina (spid) su privlačne mladima upravo iz razloga što im njegova upotreba povećava raspoloženje, koncetraciju, daje energiju, osjećaj izdržljivosti i snage, osjećaj povećanog samopouzdanja, uklanja umor… što ih zbog toga mladima čini idealnim i poželjnim za upotrebu na žurkama, proslavama i rođendanima. Nije rijetko da ga koriste studenti, jer smatraju da im je po njegovim dejstvom pojačana pažnja, budnost, koncetracija i da zbog toga postižu bolje rezultate u učenju. Takođe i kod sportista, da zbog njegovih karakteristika smatraju da mogu postići bolje rezultate”, ocjenjuje on.

Kako dodaje, osim ovih razloga, jedan od presudnih je što su vrlo jeftine i pristupačne.

“Poznato je da se mogu proizvoditi i u kućnim uslovima, a poznato je da su upravo neke od najvećih labaratorija za njegovu proizvodnju bile upravo u Srbiji. I jeste, kao što smo više puta najavljivali, upozoravali i ukazivali, upotreba ovih droga je u porastu i u Crnoj Gori”, upozorio je Mijović za CdM.

Više od 15.000 zavisnika

Prema procjenama, u Crnoj Gori ima više od 15.000 zavisnika od psihoaktivnih supstanci. Mijović je ranije za CdM kazao da država ne poklanja adekvatnu pažnju problemu narkomanije.

Tableta iz Kine

Cijeli region se bori sa “invazijom” novih droga. Problem osim Crne Gore imaju u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj…

Mediji su prije nekoliko dana objavili da je nova vrsta droge stigla u Srbiju, i to iz Kine. Od nje je umrlo troje mladih u samo desetak dana.

Riječ je o tableti novog ekstazija “redbull”, koja je roze boje. Da je riječ o izuzetno opasnoj supstanci govori i podatak da jedna doza može da izazove komu, a nakon toga i smrt.

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com