KAKO VOZOM BAR – BEOGRAD?! Topčider daleko, nema infrastrukture, na stanici NE MOŽETE KUPITI NI VODU! - Volim Podgoricu

KAKO VOZOM BAR – BEOGRAD?! Topčider daleko, nema infrastrukture, na stanici NE MOŽETE KUPITI NI VODU!

Putnička sezona uveliko je u toku. Uprkos tome, stanica Topčider sa koje od 16. juna saobraćaju dolazni i polazni vozovi za Bar još uvijek u potpunosti nije završena. Putnici kažu da ih sem udaljenosti, muči i to što nedostaje osnovna infrastruktura.

Sa stanice Topčider odnedavno kreće i brzi voz za Bar, ali se do njega dolazi prilično sporo.

Građani koji su koristili topčidersku stanicu kao polaznu za crnogorsko primorje uglavnom nisu zadovoljni njom:

“Dolazimo sa Zvazdare, vozili smo se skoro sat vremena dovde.”

“Zamislite koliko morate da idete u krug da biste došli na željezničku stanicu.”

Sem udaljenosti, putnici se žale i na samu stanicu, koja kako kažu, nije u potpunosti osposobljena za korišćenje.

“Ovdje ne možete da kupite najosnovnije, mislim šta god, vodu.”

“Saobraćaj da se reguliše, jer jedino tramvajem može da se dođe, to je stvarno katastrofa.”

“Nedostaje osnovna infrastruktura koja na stanici treba da ima – prilaz, parking.”

Na infrastukturi majstori rade danju i čine sve da prilaz stanici bude što pristupačniji. Ali sa tim ravodima je trebalo početi prije nego što je stanica premještena, jer se tek sada popravljaju put i stanična stajališta, iscrtavaju trake i pješačke prelazi. A da bi stanica bila vidljivija, posječeno je najmanje pet stabala.

Karte putnici ne kupuju u glavnoj stanici Topčider, već u pomoćnoj zgradi, koja je tek nedavno osposobljena za rad. Obezbijeđena je nova blagajna, čekaonica i toalet, dok je na peronu postavljena i rampa za osobe sa invaliditetom. I tu nije kraj, uvjerava Dragana Stanković iz “Srbija voza”.

FOTO: N1 PRINTSCREEN

Uklanjanje glavne željezničke stanice je katastrofalna greška, a ta greška se pripisuje i nadležnima što na vrijeme nisu osposobili topčidersku stanicu za portrebe putovanja, upozorava saobraćajni inženjer Mirko Radovanac.

“Neke intervencije koje se sada rade paušalno na stanici Topčider svakako nisu dobre, one će možda završiti posao za neko vrijeme, ali to je jedan objekat od istorijskog značaja, tu je potrebno da se dobiju saglasnosti nadležnih institucija, ne vjerujem da je to sada urađeno, radi se nešto da bi se utišalo javno mnjenje”, uvjeren je Radovanac.

FOTO: N1 PRINTSCREEN

Profesor Saobraćajnog fakulteta, Milan Vujanić, s druge strane, nema dilemu da je zatvaranje glavne željezničke stanice na Savskom trgu, dobro rješenje.

“Svi daljinski saobraćaji ne treba da dođu u centar grada, oni dolaze na periferiju i onda se sa periferije razvoze prigradskim ili gradskim saobraćajem na krajnje odredište. To je kad govorimo o daljinskom saobraćaju, a ova centralna stanica uopšte ne služi za prigradski, a još manje za gradski saobraćaj”, ističe Vujanić.

Izmještanje stanice prema navodima nadležnih iz “Srbija voza”, nije uticalo na smanjenje broja putnika u domaćem i međunarodnom saobraćaju.

 

(N1 Foto: Printscreen)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com