Home / ŽIVOT + / Alternativa / LIJEČI IMPOTENCIJU I HEPATITIS A, TOPI KILOGRAME: Ova voćka i njeni listovi su ČUDOTVORNI

LIJEČI IMPOTENCIJU I HEPATITIS A, TOPI KILOGRAME: Ova voćka i njeni listovi su ČUDOTVORNI

Višnja spada u kategoriju superhrane, bogata je vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, ali i magnezijem, željezom i vlaknima.

Višnja je voće poznato još iz rane istorije, a koristili su je Persijanci, Grci i Rimljani.

Pomažu u prevenciji i smirenju brojnih zdravstvenih problema.

Glavni pigment je crveni antocijan koji sadži više i od kupina, ribizli i jagoda, izvor je beta karotena, sadrži ga 19 puta više od borovnica i jagoda, sadrži melatolin –materiju koja djeluje antioksidantno i jedan od važnih regulatora srčanog ritma i procesa starenja.

Višnje se preporučuju kod ubrzanog oporavka nakon operativnog zahvata, kod smanjenja upala, štite nervni sistem, u prevenciji raka posebno debelog crijeva, kod nesanice, liječenju tegoba kod menopauze.

1. Bolji san

Ne možete nikako zaspati noću? Popijte sok od višnje 30 minuta nakon buđenja i najmanje 30 minuta prije spavanja. Višnje su dobar izvor melatonina, hormona koji reguliše ciklus spavanja. Što su višnje kiselije to imaju više ovog hormona.

2. Prevencija demencije

Svjetska organizacija za Alzhaimerovu bolest preporučuje višnju kao jednu od izvornih namirnica koje pomažu u prevenciji razvoja bolesti zbog visokog nivoa antioksidansa.

3. Smanjuju rizik od moždanog udara

Studije napravljene na Univerzitetu Mičigan pokazuju kako višnje sadrže antocijanine, odnosno pigmente koji višnjama daju crvenu boju, a mogu aktivirati PPAR koji reguliše gene masti i glukoze metabolizma. Time se smanjuje rizik visokoga holesterola, povišenoga krvnoga pritiska i dijabetesa

4. Usporavaju starenje kože

Višnje sadrže količinu antioksidansa veću od ostaloga voća. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala te usporavaju starenje naše kože. Zato popijte barem jedan sok od višnje dnevno.

7. Pomažu kod olakšavanja osteoartritisa

Studija u kojoj su učestvovale žene od 20 do 40 godina pokazala je kako jedna čaša soka od višanja dnevno smanjuje bolove i neugodu zglobova izazvane osteoartritisom.

ČAJ ZA OBOLJELU JETRU

U emajliranu posudu naspite jednu kašiku usitnjenog osušenog lišča višnje, te jednu kašiku osušenih cvjetova kantariona. Sve to prelijte sa tri čaše vrućeg piva. Šerpu stavite na šporet i zagrijte do ključanja, a onda kuvajte na blagoj vatri 30 – 40 minuta, pa skinite sa vatre.

Kada se ohladi, čaj procijedite. Pijte po dvije kašike ovog čaja tri puta dnevno posle jela, 1-2 mjeseca.

Check Also

SPEKTAKL! David Guetta predvodi najjači Sea Dance do sad!

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *