KUĆA ĐURE JAKŠIĆA Propadala godinama, a sada su došli BAGERIMA - Volim Podgoricu

KUĆA ĐURE JAKŠIĆA Propadala godinama, a sada su došli BAGERIMA

Opasan objekat ili važno istorijsko zdanje – pitanje je koje se godinama postavljalo za kuću Đure Jakšića u Kragujevcu. Međutim, odgovor je sada izlišan, imajući u vidu da su se danas na parceli pojavili bageri, koji su porušili ono što je od nje ostalo.

Đura JakšićFOTO: PROFIMEDIA
Đura Jakšić

Na fotografijama se vidi proces propadanja objekta, iz godine u godinu. Kuća se nalazi(la) u strogom centru Kragujevca, u Karađorđevoj ulici. Čuveni pjesnik i slikar u njoj je živio dve godine kao podstanar, kada je 1863. došao na službu u Kragujevac, gdje je predavao u Gimnaziji.

Zavod za zaštitu spomenika kulture je nekoliko puta predloge da se kuća Đure Jakšića proglasi za spomenik kulture. Međutim, Republički zavod je te predloge uvijek odbijao, uz objašnjenje da  kuća nema dovoljno umjetničkih, istorijskih i arhitektonskih vrijednosti da bi na bilo koji način bila zaštićena.

FOTO: N. RAUS / RAS SRBIJA

Početkom 2013. gradske vlasti su namjeravale da kuću sruše i podignu stambeno poslovni centar, ali, brojna udruženja građana bila su protiv, pa je rušenje spriječeno.

Kuća potiče sa početka 19. vijeka, a u njoj su do prije petnaestak godina živjeli stanari, koji su je donekle održavali, ali su iseljeni u nove stanove, zbog devastiranog i nebezbjednog stanja u kome je kuća bila.

Blic

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com