LEGALIZACIJA? Evo šta će biti sa objektom u porti Manastira Dajbabe - Volim Podgoricu

LEGALIZACIJA? Evo šta će biti sa objektom u porti Manastira Dajbabe

Rok Srpskoj pravoslavnoj crkvi da preda zahtjev za legalizaciju „divlje“ sagrađenog objekta u porti Manastira Dajbabe, zaštićenog kulturnog dobra, je 15. jul i nakon isteka tog roka urbanističko-građevinska inspekcija će postupiti u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Pobjedi je ovo juče saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, odakle su naveli i kako su obaviješteni da je SPC počela proceduru legalizacije.

ZAHTJEV

– Urbanističko-građevinska inspekcija je obaviještena da je SPC započela proceduru postupka legalizacije objekta angažovanjem licencirane geodetske firme za izradu elaborata izvedenog stanja, koji se dalje predaje u katastar Podgorica, Uprave za nekretnine, a nakon obrade elaborata predaje se zahtjev za legalizaciju nadležnom sekretarijatu za urbanizam glavnog grada – rekli su za Pobjedu iz Ministarstva. O

dgovarajući na pitanje zašto nijesu reagovali ranije, odnosno zašto nijesu pečatirali ilegalni objekat kada su i iz SPC priznali da nemaju dozvolu za gradnju, saopštili su da je urbanističko-građevinska inspekcija inspekcijskim pregledom ,,konstatovala na terenu građevinski izgrađen objekat, gdje se dalje po izjašnjenju subjekta nadzora postupak vodi u skladu sa zakonom“.

– U odnosu na vaša pitanja, urbanističko-građevinska inspekcija naglašava da je rok za predaju zahtjeva za legalizaciju 15. jul 2018. godine, te i da je nakon isteka ovog roka, kao i u zavisnosti od odluke nadležnih sekretarijata po podnesenim zahtjevima, a, takođe, i za objekte za koje nijesu podnijeti zahtjevi za legalizaciju, Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata jasno definisao ovlašćenja i postupanje urbanističko-građevinske inspekcije, koja će po istima i postupiti – naveli su iz ovog resora.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata usvojen je nedavno u Skupštini Crne Gore, a u tom aktu, između ostalog, predviđa se da će vlasnici bespravnih objekata do 15. jula moći da predaju zahtjev za legalizaciju sa dokazom iz katastra da su predali elaborat premjera na ovjeru.

INSPEKCIJE

Nakon što je Pobjeda krajem maja izvijestila javnost o „divlje“ izgrađenom objektu u porti Manastira Dajbabe, koji je u vlasništvu SPC, niko od nadležnih nije zaustavio gradnju. Uprava za kulturna dobra tada se oglasila i ocijenila da je gradnjom objekta neupitno narušeno kulturno dobro. Ukazali su i na činjenicu da je Crna Gora potpisnica međunarodnih konvencija o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i poručili da su neusmjereni i nelegalni radovi u porti Manastira Dajbabe u suprotnosti i sa domaćim i sa međunarodnim zakonima.

Zatražili su hitnu reakciju Uprave za inspekcijske poslove čiji je inspektor, međutim, konstatovao da ne može da pečatira objekat, jer u rješenju o kulturnom dobru nije precizirano koje su to granice Manastira koje treba da budu zaštićene. Inspektor nije promijenio mišljenje ni nakon što mu je iz Uprave za kulturno dobro rečeno da je trebalo da zaustavi gradnju, već je zatražio da na teren izađe urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Ni oni, međutim, nijesu obustavili ilegalnu gradnju, a interesantno je bilo što su objasnili da nikog nijesu zatekli da izvodi radove na objektu, zbog čega su pozvali SPC da dođe u prostorije Ministarstva kako bi pojasnili da li imaju dozvolu za gradnju ili ne. Crnogorski pokret je zbog ilegalne gradnje u Manastiru Dajbabe podnio Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv Srpske pravoslavne crkve Mitropolije crnogorsko-primorske zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, devastacija i prisvajanje kulturnog dobra.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com