Home / NOVOSTI / Društvo / KORISTITE G-MAIL? Vaši mejlovi su “NA IZVOLTE”!

KORISTITE G-MAIL? Vaši mejlovi su “NA IZVOLTE”!

Zaposleni u stotinama firmi koje se bave razvojem softvera čitaju privatne poruke korisnika G-maila, tvrdi Business Insajder.

Korisnici Gmaila koji su se prijavili za “usluge temeljene na e-pošti” kao što su “upoređivanje cijena za kupovinu” i ‘automatizovane usluge za planiranje puta’ najčešće su u opasnosti da njihove poruke budu pročitane, prvi je objavio “The Wall Street Journal”. Naime, stotine programera elektronski “skeniraju” pristigle pošte ljudi koji su se prijavili za neke od tih programa, a u nekim slučajevima zaposleni ih zaista i čitaju.

Prije godinu dana Google je obećao da će prekinuti skeniranje pristigle pošte svojih korisnika, ali ta kompanija nije učinila mnogo kako bi zaštitila sandučiće od programera softvera trećih strana.

Razotkrivanje ovakve prakse dolazi u loše vrijeme za Google i Gmail, najveću svjetsku uslugu e-pošte, koja broji 1,4 milijarde korisnika. Vrhunske tehnološke kompanije pod pritiskom su u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi jer ne čine dovoljno da zaštite privatnost korisnika i nisu transparentne kad je u pitanju pristup stranicama.

Povećana kontrola raspolaganja ličnim podacima uslijedila je nakon skandala Cambridge Analytica, u kojem je istoimena kompanija optužena za zloupotrebu ličnih podataka više od 80 miliona korisnika Facebooka.

Nije vijest da Google i mnogi vrhunski davaoci usluga e-pošte trećim stranama omogućuju pristup korisničkim nalozima pa su im, u većini slučajeva, korisnici sami omogućili pristup kako bi zauzvrat mogli da koriste njihove usluge. Spoljne aplikacije i stranice moraju da prođu proces provjere, a kako bi se osigurao, Google zaključuje prihvatljiv ugovor o privatnosti. Ono što je nejasno je koliko se treće strane pridržavaju sporazuma i hoće li Google učiniti sve kako bi osigurao da ga se drže, kao i jesu li korisnici u potpunosti svjesni da pojedine kompanije možda čitaju njihove e-poruke, piše Tportal.hr.

Mikael Berner, izvršni direktor Edison Softwarea, jedne od razvojnih kompanija koja nudi aplikaciju za organizaciju e-pošte, izjavio je da su njegovi zaposleni pročitali e-poštu stotine korisnika Gmaila u cilju izgradnje nove funkcije. Izvršni direktor druge kompanije je rekao da zaposleni čitaju poruke i da to postaje “uobičajena praksa”.

Kompanije koje su se obratile The Journal potvrdile su da je mogućnost čitanja poruka navedena u korisničkim ugovorima kao i da primjenjuju stroga pravila u vezi s rukovanjem e-poštom.

Zanimljivo je napomenuti da vrlo malo ukazuje na to da Google radi drugačije od Microsofta ili drugih vrhunskih davaoca usluga e-pošte. Prema The Journal, ništa u Microsoftovim ili Yahoo sporazumima o korisničkoj politici ne brani eksplicitno ljudima da čitaju e-poruke drugih.

Check Also

TRAGEDIJA: Drvo ubilo muškarca (76)

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *