Za 32 godine stopa smrtnosti beba sa 24 pala na 3,5 odsto - Volim Podgoricu

Za 32 godine stopa smrtnosti beba sa 24 pala na 3,5 odsto

Crna Gora u posljednje 32 godine, prema podacima UNICEF-a, ima izraženu tendenciju pada stope smrtnosti novorođenčadi, pa je procenat na hiljadu novorođenih 1984. iznosio čak 24, dok je 2016. bio svega 3,5 odsto.

Iz Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje i nevladine organizacije CAZAS za Pobjedu su kazali da su ovi podaci očekivani, s obzirom na sve pozitivne promjene u zdravstvenom sistemu, ali i na društvenom i kulturološkom planu. Godišnje podatke sublimira agencija UNICEF-a koja istražuje stopu mortaliteta novorođenčadi širom svijeta, za neke države počev još od 1950. godine, kao što su Australija, Bangladeš, Burkina Faso, Kanada…

Prema ovim podacima, naša država ima najnižu stopu mortaliteta novorođenčadi u regionu. Hrvatska je 2016. imala koeficijent četiri, Srbija 5,1, a Bosna i Hercegovina 5,2. U Makedoniji je ova stopa iznosila 10,7, dok je u Albaniji zabilježena najviša stopa 12.

Prema UNICEF-ovim podacima procenat procjene smrtnosti novorođenčadi za našu zemlju pada u kontinuitetu od 1984, kada je iznosio 24. Trendovi stope mortaliteta odojčadi u našoj državi su, kako su kazali iz Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje, očekivani “jer ovaj senzitivan pokazatelj zdravlja ukazuje na organizaciju zdravstvene zaštite i opšte brige vezano za žene i djecu, na opšti standard, odnos prema ženama u trudnoći i djeci vezano za intrauterini život i nakon rođenja, stepen obuhvata vakcinacijom, ponašanje žena u trudnoći, kulturološke promjene”.

“S obzirom na to da su u ovoj sferi ostvarene značajne promjene u smislu unapređenja, za očekivati je da se mijenjaju pokazatelji negativnog zdravlja u populaciji, kao što je to i u većini ostalih zemalja “, istakli su iz ove dvije institucije. Ističu da podaci ukazuju na to da je došlo do unapređenja kompletne zaštite žena i djece u svim sferama.

U odnosu na region, kako su kazali, zapaža se da su “podaci vezani za umiranje djece u prvoj godini života slični”, te da je evidentna “generalna tendencija pada vrijednosti ovog vrlo senzitivnog pokazatelja zdravlja”.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com