Krvavi rat klanova u Crnoj Gori: Najkompletniji spisak mafijaša koji su rat započeli zbog kokaina, a obračune preselili i u Beograd - Volim Podgoricu

Krvavi rat klanova u Crnoj Gori: Najkompletniji spisak mafijaša koji su rat započeli zbog kokaina, a obračune preselili i u Beograd

Rat dva najjača crnogorska klana ne jenjava. Nastavljaju se krvavi obračuni, policija ima pune ruke posla, a među običnim svijetom uvukao se strah. Brutalna ubistva se dešavaju usred bijela dana, u kafićima, na ulici. Ljudi svakog trenutka mogu da postanu kolateralna šteta u obračunima dva najmonstruoznija kotorska klana, škaljarskog i kavačkog, koji se proširio i na Beograd.

U srpskoj prestonici od početka godine bilo je više mafijaških ubistava, od kojih se četiri povezuju sa obračunima kriminalaca iz Crne Gore. Srpska policija sastavila je spisak osoba iz Crne Gore kojima je zabranjen ulazak u Srbiju, a među njima su članovi crnogorskih klanova.

Miloš Šaković Foto: Privatna arhiva

Poslednja žrtva je Miloš Šaković, koji je navodno bio član zagoričkog klana. U njega je Podgoričanin Marko Jovanović ispalio više hitaca. Nekoliko minuta ranije u kafiću je u prvom pokušaju ubistva Šakovića slučajno nastradao Radivoje Jovanović, dok je sjedio za stolom sa suprugom. Šaković je prema pisanju medija, bio blizak kavačkom klanu i u veoma dobrim odnosima sa Igorom Božovićem, jednim od vođa kavačkog klana. Milošev brat od strica Milić Minja Šaković je član škaljarskog klana, a njih dvojica nisu bili u dobrim odnosima. Iz policije je nezvanično rečeno da je Šaković žrtva obračuna kotorskih klanova.

Uviđaj posle ubistva u Podgorici Foto: e-stock.us

 

Dva dana prije brutalnog smaknuća Šakovića, poginuo je pripadnik barske kriminalne grupe Dražen Čađenović (31), kada je u blindiranom automobilu koji je vozio eksplodirala bomba. Blindirani BMV, podgoričkih tablica, u kome je bio Čađenović u potpunosti je uništen iznutra, iako je imao sedmi stepen zaštite.

Čađenović je bio blizak sa braćom Vladimirom i Duškom Roganović, koji slove za članove “kavačkog klana”, a zajedno su bili optuženi za ubistvo navijača Crvene zvezde Marka Vesnića.

Dražen Čađenović Foto: Facebook/Podrska Za Novljane

Brutalne likvidacije članova klanova često su prelazile granice Crne Gore, pa su se atentati i ubistva dešavali u Beogradu i Novom Sadu. U Srbiji postoji spisak kriminalaca kojima je zabranjen ulazak u našu zemlju, a on je nedavno dopunjen novim imenima.

Imena su tajna, ali se sumnja da se na njemu nalaze članovi škaljarskog i kavačkog klana. Poslednji put registar je dopunjen 2016. godine, nakon likvidacije Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi. Tada je policija Srbije za ovaj zločin direktno optužila mafijaške klanove iz Crne Gore i objavila rat protiv kotorskih kriminalaca. Od početka godine u Beogradu je bilo pet mafijaških ubistava, od kojih se četiri povezuju sa obračunima kriminalaca iz Crne Gore.

KO JE KO U CRNOGORSKIM KLANOVIMA?

Crna Gora je postala uporište organizovanog kriminala, a kao jedan od najunosnijih biznisa crnogorskih mafijaša jeste prekookeanski šverc kokaina. 

Prema podacima koje prenosi crnogorska štampa, na teritoriji od Bara do Pljevalja ima 28 mafijaških grupa, a najaktivnije su one iz Kotora i Bara. Međutim, mediji su izdvojili četiri grupe koje dominiraju podzemljem, s tim što se jedan klan pre četiri godine podelio u dve frakcije.

Foto ilustracija: Telegraf

To su nikšićka kvartaška ekipa, barsko-budvanska, grupa Darka Šarića i kotorsko-škaljarska ekipa. U Kotoru dominiraju dva klana, škaljarski i kavački, koji trenutno u zemlji i van nje vode pravi rat. Ove kriminalne grupe dobro su povezane i sa kriminalcima iz regiona i Evrope, a policija navodi da vođe klanova u svoje redove primaju samo odabrane ljude, uglavnom rođake, kumove i prijatelje.

Zbog brutalnih likvidacija i pretnji u kriminalnom ratu, mnogi članovi klanova u Baru, Budvi, Kotoru i Podgorici nabavili su blindirane automobile. Policija veruje da su za neke likvidacije angažovane plaćene ubice iz regiona.

Foto: Tanjug/AP

KLANOVI U KOTORU: ŠKALJARSKI I KAVAČKI

Do 2014. godine u Kotoru je postojao samo jedan kriminalni klan, ali je zbog nestanka 200 kg kokaina u Valensiji došlo do podele. Sada na teritoriji Kotora dominiraju škaljarski i kavački klan.Imena su dobili po naseljima Škaljari i Kavaču iz Kotora iz kojih dolaze.

Već četiri godine traje sukob između njih, a u brutalnim obračunima koriste eksploziv, bombe i snajpere. Do decembra 2017. godine u krvavom ratu dva klana ubijene su 24 osobe, a sukobi ni danas ne prestaju. Mediji prenose da su oba kriminalna klana u trgovini drogom zaradili ogromne sume novca kojima finansiraju rat.

VOĐE ŠKALJARSKOG KLANA

Vođa škaljarskog klana je Jovica Jovan Vukotić, koji je, prema pisanju medija, pod zaštitom Luke Bojovića i Filipa Koraća. Vukotić je poreklom sa Čeva kod Cetinja, a u Kotor je došao sa bogatstvom koje se procenjuje na stotine miliona evra. Mediji prenose da je bogatstvo stekao van Crne Gore preprodajom droge. Većina članova škaljarskog klana su rođeni Kotorani. Škaljarski klan je navodno u sukobu sa grupom Darka Šarića. Za vođu klana spominje se i Jovanov brat, Igor Vukotić, kao i Vladan Radoman.

Luka Bojović Foto: Profimedia/AFP

Kao član ovog klana spominje se Milić Minja Šaković, brat od strica brutalno likvidiranog Miloša Šapovića, ali i Igor Dedović i Dalibor Đurić. Braća Vukotić su u sukobu i sa grupom “Maksimus” koju vode saradnici pokojnog Dragana Dudića Frica, kao i sa istaknutim pojedncima crnogorskog podzemlja: Ivanom Delićem, grupom ubijenog Armina Muše Osmanagića, porodicama Šaranović i Radonjić.

VOĐE KAVAČKOG KLANA

Slobodan Kašćelan, vođa kavačkog klana Foto: Dan CG

Ovaj klan vode Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer. Na Kašćelana i njegovog telohranitelja Vladana Vučković iz Herceg Novog, pokušan je atentat u Novom Sadu u maju 2016. Muškarac na motoru ispalio je rafal metaka na audi A6 u kojem su se nalazila njih dvojica. Kašćelan je tom prilikom ranjen u trbuh, a nakon pokušaja atentata obećao je da će sve škaljarce “zbrisati s lica Zemlje, do poslednjeg”. Mediji su preneli da su “kavači” mnogo luđi od škaljaraca, ali da poseduju kriminalni kodeks.

Nekad i sad, Radoje Zvicer Foto: MUP

Kao član kavačkog klana spominje se i Igor Božović, sa kojim je navodno bio blizak Miloš Šapović,koji je ubijen 31. marta u centru Podgorice.

BARSKO-BUDVANSKA GRUPA

Vođa ovog klana bio je Luka Đurović, koji je 2013. godine poginuo u saobraćajnoj nesreći. Nasledili su ga Milan Vujović, Alan Kožar i Saša Boreta. Kao nezvanične vođe “barsko – budvanskog klana” spominju se Luka Bojović i Filip Korać. Nastradali Luka Đurović je bio Bojovićev prijatelj.

Luka Đurović bio je vođa barskog klana Foto: MUP CG

Alan Kožar je pre pet godina izašao iz pritvora, kada mu je istekla zatvorska kazna u trajanju od šest godina i deset meseci. Kožar je bio osuđen zbog podmetanja tri eksplozije na gradilište hotela Splendid u Bečićima, kao i za pokušaj iznude od biznismena Žarka Radulovića, suvlasnika tog hotela.

Marko Jovanović, glavni osumnjičeni za ubistvo Miloša Šapovića Foto: Facebook/Marko Jovanovic

Ovoj kriminalnoj grupi pripada i Marko Jovanović, glavni osumnjičeni za ubistvo Miloša Šapovića. Barsko-budvanska grupa u sukobu je sa grupom Darka Šarića i porodicama Šaranović i Radonjić. 

Barsko-budvanska grupa je u bliskim odnosima sa škaljarskom grupom, budući da su obe pod direktivom Bojovića.

NIKŠIĆKO-KVARTAŠKI KLAN

Za vođe ovog klana navode se Radomir Boban Baćović i Ranko Radošević zvani Ranko Eskobar. Bave se švercom kokaina i skanka. Baćović je u Srbiji uhapšen jednom 2013. godine, a poseduje i brojne nekretnine, uglavnom u Beogradu i na Zlatiboru.

Ranko Eskobar kriminalnu “karijeru” započeo je kao član bežanijske kriminalne ekipe Gorana Mijatovića. Jedan od glavnih Baćovićevih saradnika jeste Petar Radonjić Fratelo, koji se smatra mozgom ekipe “Pink Pantera”.

GRUPA DARKA ŠARIĆA

Nakon predaje pljevaljskog narko-bosa, Darka Šarića 18. marta 2014. godine, vođstvo je preuzeo njegov kum Milovan Milovac Cigla. On je navodno i pre predaje Šarića bio njegova desna ruka, a prema pisanju medija krije se u Južnoj Americi odakle usmerava rad klana i kokain distribuira po Evropi. Bave se prekomorskim švercom kokaina. Ovu grupu čine odbegli pripadnici klana koji su izbegli hapšenja u akciji “Balkanski ratnik”.

Darku Šariću se u Srbiji sudi zbog šverca najmanje 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike Foto: Marko Todorović

Darku Šariću sudi se u Srbiji za šverc najmanje 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Srpsko tužilaštvo za kriminal i BIA 2009. godine su inicirali akciju “Balkanski ratnik”, ali je Srbija ostala jedina država gde pripadnici Šarićevog klana nisu osuđeni. U Italiji i Urugvaju pripadnici klana odavno su osuđeni i služe duge zatvorske kazne, a nedavno je izrečena i presuda slovenačkom ogranku. Postupak u Srbiji nije okončan iako je 10 optuženih još na početku potpisalo sporazum o priznanju krivice da su bili deo orgnizovane kriminalne grupe koja je švercovala kokain.

KRVAVI RAT KLANOVA ODNEO 24 ŽIVOTA

Do decembra 2017. godine u ratu klanova nastradalo je 24 osoba. Policija proverava da li su još neke likvidacije u Crnoj Gori, ali i u Srbiji i Bosni i Hercegovini posledice sukoba dve najjače kriminalne grupe iz Kotora.

Prema podacima policije, prva žrtva sukoba zaraćenih mafijaških grupa je Goran Radoman (37), iz škaljarskog klana, koji je 20. februara 2015. godine izrešetan na Novom Beogradu. Za Radomana se veruje da je najodgovorniji za krađu 200 kilograma kokaina u Valensiji. Samo 12 sati pre ubistva Radomana, u Podgorici je u vazduh dignut “audi A8” koji pripada Milanu Vujotiću (32), bliskom Radomanovom prijatelju, takođe članu škaljarskog klana.

Goran Radoman, prva žrtva sukoba zaraćenih mafijaških grupa, ubijen je 2015. Foto: Privatna arhiva

Prema dosadašnjim istražnim radnjama, policija je sigurna da su u ratu kavčana i škaljaraca stradali: Goran Radoman, Saša Marković, Goran i Radomir Đuričković, Ivan Lopičić, Srđan Vlahović, Goran Dučić, Goran Biskupović, Miloš Bošnjak, Dalibor Đurić, Đorđe Boreta, Dragan Zečević, Đorđe Sekulović, Radovan Matović Rakela, Ivan Nedović, Niko Roganović, Boško Božović, Milan Peković, Goran Lenac, Aleksandar Stanković i Petar Damjanović.

(Telegraf)

1 komentar

  1. Hello! I merely would choose to offer a large thumbs up to the great information you could have here on this post. I am coming back to your website to get more detailed soon.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com