MCP o jučerašnjem događaju: Nijesmo uzurpatori ni provokatori - Volim Podgoricu

MCP o jučerašnjem događaju: Nijesmo uzurpatori ni provokatori

Jučerašnji događaj je, bez ikakve potrebe, privukao pažnju javnosti, te, nažalost, opet, u dijelu medija, prikazao Mitropoliju crnogorsko-primorsku kao nekog navodnog uzurpatora i provokatora. Ništa nije dalje od istine, piše u saopštenju postavljenom na sajtu Mitropolije cnogorsko-primorske.

Oni su se oglasili nakon što je juče mitropolitu crnogorsko primorskom i sveštenstvu zabranjeno održavanje liturgije na temeljima Crkve Svetog Jovana Krstitelja na Svaču u Ulcinju.  Naime, policija je zabranila održavanje ovog skupa na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču, koje je kulturno i arheološko dobro Crne Gore, zato što nije blagovremeno prijavljen, a takođe shodno i obraćanju Ministarstva kulture – Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Nacionalnog savjeta albanaca i iz razloga što su postojale operativne informacije da može doći do narušavanja javnog reda i mira.

 

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Ljudi koji daju neodgovorne i uvredljive izjave o nastojanjima Mitropolita Amfilohija, sveštenstva i vjernog naroda Mitropolije da služe na ostacima drevnog hrišćanskog hrama, kao i novinari koji, bez nastojanja da ispitaju događaj, nekritički prenose njihove izjave, ustvari su oni koji dižu tenzije povodom ovog sasvim mirnog i redovnog događaja crkvenog života.

Činjenice govore sledeće: umirovljeni paroh ulcinjski protojerej-stavrofor Radojica Božović, kojega svi Ulcinjani dobro poznaju, služio je na Svaču već dvadeset godina na praznik Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, u narodu poznat kao Ivanjdan. Mitropolit Amfilohije je na Svaču, prije jučerašnjeg dana, služio na isti dan već nekoliko puta (najmanje tri). Da li je iko u javnosti čuo za bilo kakav problem na Svaču svih tih godina? Naravno da nije, jer problema nije ni bilo, već su povremeno čak i lokalni mještani islamske vjere uzimali učešće na prazničnim slavljima. Juče se, potpuno neizazvano, pojavila grupa ljudi, koji su pokušali da zabrane službu na ostacima crkve Svetog Jovana i time navukli na sebe pažnju javnosti. Policija je korektno postupala i bez incidenta omogućila Mitropolitu i okupljenom sveštenstvu i narodu da odsluže Svetu službu, doduše pored crkve Svetog Jovana, što smo u Mitropoliji nerado, ali mirno prihvatili, razumjevši da je to mjera kompromisa da praznik prođe što je mirnije moguće.

Inače, crkva Svetog Jovana (obnovljena od kraljice Jelene Anžujske, žene kralja Uroša I), čiji su ostaci djelimično sačuvani, sagrađena je u XIII vijeku, na ostacima ranijih, mnogo starijih hramova, među kojima je posljednji srušen od Mongola 1242. godine. Grad Svač je vezan za dinastije Vojislavljevića (od kojih su, po pojedinim istraživačima, neki i sahranjeni na Svaču), Nemanjića i Balšića, a posebno za ličnost koja se na osobit način poštuje u našoj Crkvi – Svetog Jovana Vladimira, koji je u gradu imao svoju prestonicu (po savremenim istraživanjima, moguće je i da je prvobitno bio sahranjen u ovoj crkvi), a Mitropolija je u njegov spomen podigla veliki hram u Baru. U neposrednoj blizini Svača je i brdo Oblik (Vladimir) na kome su ostaci crkve posvećene Svetom Jovanu Vladimiru, koja se pominje u XV vijeku, a po ovome svetome se i čitava oblast zove Vladimir. Ne vidimo kako bi ikome smetalo da u toj crkvi odslužimo službu Božiju u slavu Gospoda, a u spomen Svetog Jovana Vladimira i njegovog nebeskog zaštitnika Svetoga Jovana Krstitelja, tim prije što niko decenijama oko ove službe nije pravio pitanje.

Što se tiče brige za ovu crkvu pojedinih visokih dužnosnika Opštine Ulcinj, koji nisu bili na visini svojih funkcija u komentarima jučerašnjeg događaja, obavještavamo javnost da je crkva prepuštena na milost i nemilost svakom slučajnom prolazniku i upravo je predlog Mitropolije da se crkva obnovi, zatvori i zaštiti, a da ne ostane zarobljena čeličnom konstrukcijom, postavljenoj prethodnih mjeseci, te da po njoj ne budu ubuduće razbacane ljudske kosti, koje vjerovatno potiču od ktitora ovoga hrama. Ne znamo odakle ikome ideja da vrši nekakve ”nadzore” poslije Liturgije, te da utvrđuje da li je tokom molitve bilo nekakvih ”intervencija” ili ”materijalne štete”?! Takve izjave su uvredljive i omalovažavajuće za sve pravoslavne vjernike koji su toga dana bili okupljeni na Svaču.

Zaključak je, dakle, da se ne radi ni o kakvoj ”provokaciji”, ”osvajanju”, ”orgijanju” od strane Mitropolije, već o uobičajenoj prazničnoj Svetoj Liturgiji, koju je, iz nepoznatih razloga, pokušala da spriječi manja grupa ljudi, čiji predstavnici, uzgred, po ličnom izjašnjenju, uopšte nisu hrišćani, te nije primjereno da imaju potrebu da raspoređuju ko će, gdje, kad i kako da služi hrišćanske službe. Za šta je, uostalom, napravljen taj hram nego da se u njemu Bogu molimo?

Izvor: 

2 komentara

  1. This could be the right weblog for everyone who desires to discover this topic. You already know a whole lot its almost hard to argue along (not too I just would want…HaHa). You actually put a fresh spin for a topic thats been discussed for several years. Wonderful stuff, just fantastic!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com