Nema više VEZIVANJA UGOVOROM i kažnjavanja zbog prijevremenog raskida sa mobilnim operaterima, ALI… - Volim Podgoricu

Nema više VEZIVANJA UGOVOROM i kažnjavanja zbog prijevremenog raskida sa mobilnim operaterima, ALI…

Ali, ovakvu odluku je za sada donijelo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Ovo Ministarstvo donijelo je rješenje kojim se nalaže promjena opštih uslova poslovanja, pa korisnici više neće morati da plaćaju mjesečne pretplate do isteka ugovorne obaveze.

Operateri mobilne i fiksne telefonije ubuduće neće moći da naplaćuju penale za prijevremeni raskid ugovora sa korisnicima i moraće da mijenjaju opšte uslove poslovanja. To će važiti i za kablovske i internet provajdere u Srbiji, piše Politika.

Realno je očekivati slična rjesenja i u Crnoj Gori, u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, jer ista pravila primjenjuju mobilni operateri i kablovski provajderi.

Prema nedavno donijetom rješenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dosadašnja praksa na koju su se često žalili građani, bila je prema Zakonu o zaštiti potrošača nepravična. Korisnici, koji su raskidali ugovore sa operaterima, iz bilo kog razloga, do sada su morali da plate preostale rate iako im usluge nisu isporučene. Tako se dešavalo da je neko, ko je posle dva mjeseca od potpisivanja dvogodišnjeg ugovora, odlučio da promijeni operatera, bio u obavezi da plati čak 22 preostale mjesečne pretplate. Osim što su na ovaj način korisnici praktično kažnjavani, operateri su pokušavali tako da ih vežu za sebe.

Jasno je da je mnogim korisnicima bilo lakše da budu nezadovoljni uslugom i čekaju istek ugovora, nego da idu kod drugog operatera, a prethodnom plate pozamašnu sumu zbog prijevremenog raskida ugovora.

U Sektoru za zaštitu potrošača pri Ministarstvu trgovine navode da su neki operateri već promijenili opšte uslove, neki najavljuju da će to učiniti do kraja ljeta, ali je suština u tome da će od trenutka stupanja na snagu novih opštih uslova svi vlasnici ugovora, bez obzira kada su potpisani, biti u istom položaju, piše Politika.

U Ministarstvu trgovine ne vjeruju da će ova promena teći lako. Pojedini operateri imaju iste opšte uslove za sve usluge, a drugi različite uslove za svaku pojedinačnu uslugu. To bi značilo da ministarstvo mora da donosi nova rješenja za svaku od tih usluga, a to bi dodatno otežalo situaciju.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com