Home / NOVOSTI / Društvo / U Kliničkom centru urađene još dvije transplantacije bubrega
KBC

U Kliničkom centru urađene još dvije transplantacije bubrega

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) su minule sedmice (u srijedu i četvrtak) sa uspjehom urađene još dvije transplantacije bubrega sa živog davaoca, saopšteno je iz te ustanove.

“Najvažnije je da se i primaoci i davaoci organa uspješno oporavljaju. Jedna transplantacija je bila srodnička, majka je dala bubreg ćerki, dok je druga emotivna, supruga je donirala bubreg suprugu.

Transplantacioni program u Crnoj Gori, podsjećamo, započet je prije šest godina a do danas je u našoj ustanovi urađeno 37 transplantacija bubrega od kojih 36 sa živog davaoca a samo jedna kadaverična (organi uzeti sa moždano mrtve osobe)”, navedeno je u saopštenju iz KC-a.

Cilj crnogorskog zdravstvenog sistema je, kako kažu, da zaživi kadaverična transplantacija, i na taj način bi omogućili svim pacijentima koji imaju potrebu za transplantaciju organa da i ovaj vid zdravstvene usluge dobiju blagovremeno, bilo u toj ustanovi ili u referentnim centrima u okruženju.

“Na ovaj način bi se izbjegle neželjene posledice a naročito, u posljednje vrijeme sve češći apeli za prikupljanje novca za transplantaciju organa u inostranstvu, jer naša zakonska regulativa dozvoljava doniranje organa od bližih srodnika i od moždano mrtve osobe.

Veoma je važno podizanje svijesti građana za doniranje organa nakon moždane smrti. Ovim činom bi spasili mnoge živote”, napominju iz KC.

Check Also

UDES U PODGORICI: Dvoje teže povrijeđenih, van životne opanosti

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *