Home / NOVOSTI / Društvo / U Kliničkom centru urađene još dvije transplantacije bubrega
KBC

U Kliničkom centru urađene još dvije transplantacije bubrega

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) su minule sedmice (u srijedu i četvrtak) sa uspjehom urađene još dvije transplantacije bubrega sa živog davaoca, saopšteno je iz te ustanove.

“Najvažnije je da se i primaoci i davaoci organa uspješno oporavljaju. Jedna transplantacija je bila srodnička, majka je dala bubreg ćerki, dok je druga emotivna, supruga je donirala bubreg suprugu.

Transplantacioni program u Crnoj Gori, podsjećamo, započet je prije šest godina a do danas je u našoj ustanovi urađeno 37 transplantacija bubrega od kojih 36 sa živog davaoca a samo jedna kadaverična (organi uzeti sa moždano mrtve osobe)”, navedeno je u saopštenju iz KC-a.

Cilj crnogorskog zdravstvenog sistema je, kako kažu, da zaživi kadaverična transplantacija, i na taj način bi omogućili svim pacijentima koji imaju potrebu za transplantaciju organa da i ovaj vid zdravstvene usluge dobiju blagovremeno, bilo u toj ustanovi ili u referentnim centrima u okruženju.

“Na ovaj način bi se izbjegle neželjene posledice a naročito, u posljednje vrijeme sve češći apeli za prikupljanje novca za transplantaciju organa u inostranstvu, jer naša zakonska regulativa dozvoljava doniranje organa od bližih srodnika i od moždano mrtve osobe.

Veoma je važno podizanje svijesti građana za doniranje organa nakon moždane smrti. Ovim činom bi spasili mnoge živote”, napominju iz KC.

Check Also

Ćatoviću produžen pritvor, ključni dokaz podmetnut na mjestu ubistva?

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *