Budućnost pred novim izazovima - Volim Podgoricu

Budućnost pred novim izazovima

Kada se govori u crnogorskom klupskom fudbalu, uobičajeno je da se kaže kako je Budućnost najveći klub u državi. Iako Podgoričani od sticanja nezavisnosi rezultatski to baš i nisu potvrdili, činjenica je da klub u kojem su igrali Dejan Savićević, Predrag Mijatović… i ostali velikani crnogorskog i jugoslovenskog fudbala, zaslužuje takav epitet…

A plan “plavo-bijelih” je da takav renome isprate i rezultati i rad sa mlađim igračima – kaže u razgovoru za “Vijesti” predsjedik kluba Žarko Burić.

Na pragu smo kvalifikacija za Ligu Evrope, Budućnost u četvrtak kod kuće igra protiv slovačkog predstavnika Trenčina. Šta očekujete?

– Pripremni period kvalifikacija za Ligu Evrope privodi se kraju. Za protivnika imamo izuzetno jaku ekipu Trenčina, koji u svojim redovima imaju 16 kvalitetnih stranaca. Jasno je da je ova utakmica od velikog značaja za nas, a prva se igra na stadionu pod Goricom. Daćemo sve od sebe da na domaćem terenu ostvarimo pozitivan rezultat, a to je pobjeda bez primljenog gola čime bismo imali veliku šansu za prolaz u drugu rundu kvalifikacija za Ligu Evrope – ističe Burić.

Ekipa je pretrpjela nekoliko izmjena u igračkom kadru, a stigao je i novi trener Zoran Govedarica. Pretpostavljamo da prelazni rok nije završen, šta su planovi kad su dolasci i odlasci igrača u pitanju?

– Kada je u pitanju prelazni rok, doveli smo zvanično najboljeg igrača crnogorske lige, Igora Ivanovića, mladog reprezentativca Crne Gore Balšu Boričića – vratili u klub naše dijete, kao i mladog reprezentativca Mihaila Perovića i iskusnog prvoligaškog igrača Miloša Mijića. Takođe smo u završnim pregovorima sa još jednim fudbalerom koji je ponikao u našoj omladinskoj školi, Draškom Božovićem. Prelazni rok traje do 4. avgusta, ali i poslije tog roka imamo pravo na džokera.

Tri mlada igrača na koje klub ozbiljno računa dvije godine će igrati na dvojnoj registraciji, i nadam se da će se u tom periodu svojim igrama nametnuti šefu stručnog štaba.

Zašto ste se odlučili baš za Govedaricu?

– Zoran Govedarica je prethodne polusezone vodio ekipu Grblja. Preuzeo je klub u trenutku kada su bili na poziciji koja vodi u baraž za popunjavanje Prve lige i uspio je da ih dovede na mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope. U toku tog perioda pokazao je da preferira napadački fudbal, što treba da bude i praksa i čemu Budućnost treba da teži. Sa sigurnošću mogu da kažem da je on jedna odgovorna i profesionalna osoba željna dokazivanja i uspjeha. Iskustvo je pokazalo da je poznavanje lige i poznavanje domaćih fudbalera od velikog značaja za svakog trenera, tako da je to bio još jedan razlog našeg opredjeljenja za gospodina Govedaricu.

Da li je klub izvukao neke pouke oko dovođenja trenera – prodefilovalo ih je premnogo od sticanja nezavisnosti, a pokazalo se da oni najskuplji, poput Vermezovića, nisu pravo rješenje?

– Moram da kažem da sigurno nijedan klub nije srećan kad se promjena trenera nametne kao jedini izbor, pa tako se ni mi time ne možemo ponositi. Uvjeren sam da smo dovođenjem Govedarice ovog puta stavili tačku na taj negativan trend koji nas je, nažalost, već neko vrijeme pratio. Siguran sam da je svaki prethodni trener Budućnosti dao sve od sebe kako bi postigao što bolje rezultate, ali kada su rezultati u pitanju ne smijemo zanemariti faktor sreće koji igra značajnu ulogu. Nažalost, u fudbalu je tako, kada nema rezultata prvo strada trener, iako on nije jedini krivac.

Kakve su ambicije za narednu sezonu, a kakvi dugoročni planovi, s obzirom na to da Budućnost nikako da opravda zvanje “najbolji crnogorski klub”?

– Upravo se tako i ponašamo. Budućnost treba da bude šampion, to je glavni cilj za ovu sezonu, a za cilj imamo i da afirmišemo nekoliko mladih igrača. Shodno tome, radimo na stvaranju ekipe, odnosno tima koji će biti kombinacija mladosti i iskustva. Ambicije kluba u svakoj sezoni su najveće moguće, onakve kakve i priliče klubu ovakvog rejtinga i renomea.
U prethodne dvije godine urađeno je dosta na poboljšanju uslova rada kako svih selekcija, tako i stručnog štaba. Upravo je započet najznačajniji projekat za klub koji se realizuje uz nesebičnu pomoć Fudbalskog saveza Crne Gore, a to je izrada travnatog pomoćnog terena. Takođe, u saradnji sa Fudbalskim savezom Crne Gore planiramo da izvršimo zamjenu i vještačke travnate podloge na pomoćnom terenu. Ne želim zaboraviti da pomenem i školu mlađih selekcija, naročito što po ovom pitanju planiramo da uvedemo neke novine. Od ove godine slaćemo trenere mladih selekcija na obuke u klubove u regionu koji su postigli mnogo značajnije rezultate sa mlađim selekcijama u odnosu na nas. Koliko je ovo pravi put i koliko ćemo uspjeti u tome pokazaće vrijeme koje je pred nama.

Budućnost je ušla u proces podmlađivanja ekipe, što je za pohvalu, ali čini se da je to odrađeno nekako nespretno i da se odrazilo na rezultat. Da li je i to jedan segment dogovora sa trenerom Govedaricom?

– Ne bih se složio sa Vama da se to odrazilo na rezultate jer mladi igrači nisu krivi za neuspjeh u proljećnjem dijelu takmičenja. Postavljati sebi za cilj da budemo prvi, a uz to i forsirati, afirmisati mlade igrače je jedan težak i dug proces, što nije samo svojstveno fudbalu, nego i svim drugim sportovima. Na početku proljećne polusezone kao jedan od glavnih ciljeva je bio afirmacija igrača iz omladinske škole. Danas još čvršće stojimo iza toga zato što je nekoliko njih napravilo veliki pomak u svom fudbalskom razvoju, tj. postali su standardni prvotimci i reprezentativci. U prilog tome govori činjenica da je kapitenska traka data igraču koji ovih dana puni 18. godina.

Da li ćete više uključiti legende kluba, mada se čini da ste i na tom pravcu napravili neke korake?

– Budućnost je klub koji se u Evropi i svijetu najviše prepoznaje po fudbalerima koji su igrali kroz istoriju ovog kluba. Shodno tome, vrata Budućnosti će uvijek biti otvorena za sve njih. Na početku prethodne polusezone napravili smo koktel za sve igrače koji su ostavili traga u Budućnosti i to će biti praksa i u narednom periodu. Takođe, naše nastojanje da pokažemo odnos prema nekadašnjim igračima upotpuniće se dolaskom jedne fudbalske legende na mjesto člana Upravnog odbora FK Budućnost.

Da li obavljate razgovore sa navijačima, da li ima pomaka u tim odnosima, s obzirom na to da je klub previše puta bio lišen pomoći sa tribina zbog izgreda navijača?

– Imali smo nekoliko sastanaka sa navijačima, odnosno “varvarima”, tako da se nadam da nikada više nećemo biti u situaciji da igramo pred praznim tribinama. Njihovo prisustvo na utakmicama i podrška koju pružaju klubu, kao i sama činjenica da Budućnost ima svoju navijačku grupu su veoma važni za naš klub. Siguran sam da smo ostavili iza sebe sve nesuglasice i loše trenutke.

I za kraj – šta biste poručili onima kojima je plavo-bijela boja u srcu?

– Pokušaćemo da damo sve od sebe da opravdamo njihovu privrženost klubu. Čini mi se da nedovoljna motivacija i nezalaganje na terenu znaju da budu veći razlog nezadovoljstva ljubitelja fudbala nego slab sportski rezultat – zaključuje predsjednik Budućnosti Žarko Burić.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com