DEMOKRATE: Osuđujemo napad na mitropolita od koga god dolazio - Volim Podgoricu

DEMOKRATE: Osuđujemo napad na mitropolita od koga god dolazio

Svaka forma nepoštovanja vjerskih poglavara je neprimjerena, neprihvatljiva i nema utemeljenje u našoj tradiciji i istoriji, a posebno je opasno kad za raspirivanjem mržnje među građanima posegnu javni funkcioneri, ocijenjeno je iz Demokratske Crne Gore. Demokrate su se oglasile povodom incidenata koji su se dogodili u nedjelju na Svaču, u Ulcinju, kada je grupa Albanaca i predstavnika ulcinjske vlasti, među kojima je bio i funkcioner Građanskog pokreta URA Nervuz Šaptafi, pokušala da spriječi svetu liturgiju Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).
Demokrate su poručile da njihova misija jeste ostvarivanje međuvjerskog, međunacionalnog i sklada među građanima različitih političkih i ideoloških profilacija.
– Iz tog razloga osuđujemo svaki čin koji predstavlja pokušaj raspirivanja mržnje među građanima, što predstavlja težnju posve suprotnu ideji Demokratske Crne Gore. Iako znamo da se to u velikom broju situacija čini namjerno, sa ciljem postizanja jeftinih političkih poena, smatramo posebno opasnim kada za raspirivanjem mržnje među građanima, bilo svjesno ili nesvjesno, posegnu javni funkcioneri. Oni sa funkcijom nose dodatnu obavezu i odgovornost za svoje postupke – poručili su iz Demokratske Crne Gore.
Naglašavaju da niko nema pravo da uređuje ono što nije u njegovoj nadležnosti, a to je pogotovo slučaj sa pitanjima koja su, kako naglašavaju, crkvena i vjerska.
– Zato pozivamo sve u Crnoj Gori da se sa dužnim poštovanjem odnose prema svim predstavnicima crkava i vjerskih zajednica, a posebno prema njihovim poglavarima, danas prema mitropolitu, a na potpuno isti način i prema reisu, nadbiskupu, rabinu. Svaka forma nepoštovanja vjerskih poglavara je neprimjerena, neprihvatljiva i nema utemeljenje u našoj tradiciji i istoriji – saopšteno je iz te partije.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske su kazali da su u dijelu medija, zbog događaja u Ulcinju, predstavljeni kao uzurpatori i provokatori, što je, kako poručuju, daleko od istine.
– Činjenice govore sledeće: umirovljeni paroh ulcinjski protojerej-stavrofor Radojica Božović, kojeg svi Ulcinjani dobro poznaju, služio je na Svaču već dvadeset godina na praznik Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, u narodu poznat kao Ivanjdan. Mitropolit Amfilohije je na Svaču, prije prekjučerašnjeg dana, služio na isti dan već nekoliko puta (najmanje tri). Da li je iko u javnosti čuo za bilo kakav problem na Svaču svih tih godina? Naravno da nije, jer problema nije ni bilo, već su povremeno čak i lokalni mještani islamske vjere uzimali učešće na prazničnim slavljima – kazali su iz Mitropolije.
Kako dodaju, u nedjelju se, neizazvano, pojavila grupa ljudi, koji su pokušali da zabrane službu na ostacima Crkve Svetog Jovana i time skrenuli na sebe pažnju javnosti.
– Policija je korektno postupala i bez incidenta omogućila mitropolitu i okupljenom sveštenstvu i narodu da odsluže svetu službu, doduše pored Crkve Svetog Jovana, što smo u Mitropoliji nerado, ali mirno prihvatili, razumjevši da je to mjera kompromisa da praznik prođe što je mirnije moguće – naveli su iz MCP.
Naglašavaju da se ne radi ni o kakvoj „provokaciji“, „osvajanju“, „orgijanju“ od strane Mitropolije, već o uobičajenoj prazničnoj svetoj liturgiji, koju je, kako dodaju, iz nepoznatih razloga, pokušala da spriječi manja grupa ljudi.

Nikada se nije desilo da pripadnici jedne vjere fizički onemoguće vjerske obrede pripadnicima druge vjere, ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP). Oni su najoštrije osudili brutalno kršenje slobode vjeroispovijesti od strane grupice lokalnog stanovništva prema mitropolitu Amfilohiju, sveštenstvu i vjernicima.
Pitaju da li je ovaj događaj podsticaj pripadnicima druge konfesije za proces nipodaštavanja najstarije i najpoštovanije institucije u Crnoj Gori – Mitropolije crnogorsko-primorske.
– Posebno boli činjenica da je u onemogućavanju održavanja svete liturgije na Svaču učestvovao i član „Koalicije za 21. vijek“, potpredsjednik opštinskog odbora jedne od članica ove koalicije iz Ulcinja Nervuz Šaptafi. Pitamo se, na kraju, da li će se čelni ljudi ove koalicije ograditi od ovakvog čina i da li podržavaju ovakve aktivnosti njihovog istaknutog funkcionera iz Ulcinja – kazali su iz SNP-a.

Politički direktor Prave Crne Gore Božidar Čarmak okarakterisao je inicident u Svaču kao „izliv velikoalbanskog šovinizma prilikom bogoslužbene posjete pravoslavnog mitropolita Amfilohija, sveštenstva i pravoslavnih vjernika svetinjama na Svaču“. On se zapitao da li je Ulcinj i dalje sastavni dio Crne Gore.
Čarmak je ocijenio da Ulcinj, pod zaštitom vlasti u Podgorici, „postaje ozbiljan dio kosovskog procesa u Crnoj Gori“.
Gjergj Camaj iz Albanske Alternative reagovao je povodom nedavnih incidenata u Svaču i optužio mitropolita Amfilohija za provokacije.
– Albanska Alternativa će koristiti sve moguće demokratske mehanizme da do ovoga više ne dođe, i da se kazne svi oni ideatori ove zlonamjerne provokacije – poručio je Camaj.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com