Danas komemoracija: 23. godine od zločina u Srebrenici - Volim Podgoricu

Danas komemoracija: 23. godine od zločina u Srebrenici

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti održana komemoracija Bošnjacima nastradalim tokom ofanzive srpskih snaga na Srebrenicu u julu 1995. godine. Početak komemorativnog programa najavljen je za 11.30 časova, kada će brojne delegacije položiti vijence i odati poštu stradalima.

Potom će uslijediti vjerski dio komemoracije i sahrana posmrtnih ostataka 71 srebreničke žrtave, koji su identifikovani od prošle godine.

Najmlađa žrtva, koja će biti sahranjena ove godine je 16-godišnji Vesid Ibrić, dok je Šahin Halilović, koji je imao 71 godinu kada je ubijen, najstarija žrtva koja će biti sahranjena 11. jula ove godine u Potočarima.

Komemoraciji neće prisustvovati niko od državnih zvaničnika Srbije.

Napad na Srebrenicu počeo je 6. jula 1995. i završio se pet dana kasnije ulaskom VRS pod komandom generala Ratka Mladića u grad.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. donio presudu kojom masakr u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida.

Rezolucije o Srebrenici kojima se potvrđuje ta presuda Međunarodnog suda pravde donijeli su parlamenti zemalja EU, Kanade, SAD i Australije.

Odlukom Evropskog parlamenta, iz januara 2009, 11. jul je proglašen Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Od zemalja Zapadnog Balkana tu odluku prihvatile su Crna Gora, Hrvatska i Makedonija.

Državni parlament BiH proglasio je 11. jul danom sećanja u Federaciji BiH, ali ne i na teritoriji cijele države, zbog protivljenja poslanika RS.

Skupština Srbije usvojila je 2010. Deklaraciju kojom se osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995, ali bez pominjanja riječi genocid.

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Mladića su do 19. jula organizovano i sistematski ubili oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka. Oko 30.000 žena i djece deportovano je za dva dana.

Za genocid u Srebrenici 1995. optuženi su vođe bosanskih Srba Radovan Karadžić i general Ratko Mladić.

Mladić je u novembru prošle godine nepravosnažno osuđen na doživotni zatvor, a Karadžića je Tribunal u martu 2016. nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora.

Pompeo: SAD se pridružuju BiH u sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici

Državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio je povodom 23 godine od genocida u Srebrenici da se SAD pridružuju Bosni i Hercegovini (BiH) u sjećanju na više od 8.000 stradalih muškaraca i dječaka i da treba raditi za dan kada će pravda stići sve počinioce zločina.

“Strašan genocid u Srebrenici nas podsjeća da moramo težiti stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti za sve građane, bez obzira na rasu ili vjeru, u BiH i drugdje”, navodi se u saopštenju Pompea.

On je naveo da se gradeći bolju budućnost svakog dana moramo sjećati prošlosti.

Pompeo je rekao da treba raditi za dan kada će posmrtni ostaci svih ubijenih u Srebrenici biti sahranjeni i za dan kada će pravda “stići sve počinioce koji su još na slobodi”.

BETA

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com