Home / NOVOSTI / Društvo / Potpisan  Memorandum između MUP-a i Norveške narodne pomoći

Potpisan  Memorandum između MUP-a i Norveške narodne pomoći

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić, danas je u ime Ministarstva unutrašnjih poslova potpisao  Memorandum sa humanitarnom organizacijom Norveška narodna pomoć u vezi sa sprovođenjem Programa oslobađanja zemljišta u području koje je kontaminirano ostacima kasetne municije u Crnoj Gori. U ime Norveške narodne pomoći, Sporazum je potpisao direktor kancelarije za Jugoistočnu Evropu Sven Džonas Zakrison. 

Cilj Memoranduma, koji je ujedno i potvrda tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa Crne Gore i Kraljevine Norveške je da se stvore uslovi da se kontaminirana područja Golubovaca, Tuzi i Rožaja očiste od zaostale kasetne municije. Generalni direktor Mirsad Mulić je prilikom potpisivanja istakao da je ova aktivnost bitna za građane Crne Gore kako sa bezbjednosnog,  tako sa i humanitarnog aspekta. Dekontaminacijom  ovih prostora od kasetne municije Crna Gora će ispuniti posljednju obavezu iz Konvencije o zabrani upotrebe kasetne municije, a građani će dobiti zemljište koje će moći da koriste bez opasnosti.

Projekat će zajednički realizovati humanitarna organizacija Norveška narodna pomoć i Direktorat za vanredne situacije MUP-a. Službenici Direktorata za vanredne situacije  će vršiti kontrolu kvaliteta sprovođenja projekta i uništavanje pronađene kasetne municije, dok će za pretraživanje terena uz najsavremeniju opremu biti zaduženi stručnjaci Norveške narodne pomoći.

Planirano je da projekat, koji počije 6. avgusta ove godine, a  za koji je Norveška obezbijedila sredstva  u iznosu od deset miliona norveških kruna, što je oko 1.100.000 eura, traje oko   dvije godine.

 

Check Also

UDES U PODGORICI: Dvoje teže povrijeđenih, van životne opanosti

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *