Home / NOVOSTI / Dječaci u pećini su jeli tortu i meditirali: U životu ih je održala volja

Dječaci u pećini su jeli tortu i meditirali: U životu ih je održala volja

Nevjerovatna je priča o grupi dvanaest dječaka i njihovom treneru fudbala, koji su proveli, prije prvog kontakta sa spasilačkih timovima, devet dana u tami pećine u Tajlandu, pijući vodu sa zidova pećine, jedući komadiće kolača, meditiraju, piše Tanjug.

Praktično bez hrane i vode djeca su bila devet od 17 dana koje su proveli zarobljeni u potopljenoj pećini lavirintu, a uspjeli su da prežive i na svijetlo dana izađu relativno zdravi i “normalni” samo zahvaljući meditaciji i mladom treneru koji je tim devetogodišnjacima i šesnaestogodišnjacima održao nadu da će biti pronađeni i spaseni, piše BBC.

Djeca su “pila” vodu koja se u kapljicama slivala niz zidove pećine, jeli komadiće jednog rođendanskog kolača, u potpunom mraku, sa sve manje vazduha i vodom koja nadolazi, ali u životu ih je održala čista volja i – meditacija.

Ake je bivši budistički monah, te je u pećini učio dječake onom osnovnom za taj poziv – meditaciju, kako bi se izborili sa stresnom situacijom.

Komandant tajlandskih mornaričkih “foka”, kontraadmiral Arpakorn Jukongkaev rekao je da je Ake tehnike meditacije koristio ne samo da umiri dječake ali i da oni “što je manje moguće” koriste vazduh u pećini.

Komandant je ispričao da je “nada postala realnost” kada je krenulo uspješno spasavanje 12 dječaka i trenera iz pećine Tam Luang.

“Imali smo malu nadu da su možda živi ali smo to morali da uradimo, jednostavno smo morali da idemo naprijed”, rekao je kontraadmiral.

U trodnevnoj akciji spasavanja, prvo su u nedjelju izvučena napolje četiri dječaka, potom u ponedjeljak četiri i na kraju, u utorak, preostala četiri dječaka i njihov trener.

Zvaničnici spasilačke službe su saopštili da će u muzeju biti predstavljen način na koji se odvijala akcija spašavanja dječaka.

Oni ističu da će to biti glavna atrakcija u Tajlandu.

Pećina Tam Luang je jedna od najvećih pećina u zemlji. Nalazi se u podnožju planina u blizini gradića Mae Sai, u sjevernoj pokrajini Ćiang Rai na granici s Mjanmarom (Brumom). To područje je većim dijelom nerazvijeno sa ograničenim turističkim ponudama.

Jedna žrtva – dobrovoljac

Kontraadmiral je govorio i o Samanu Gunanu, roniocu koji je u akciji spasavanja izgubio život. Bio je u mornarici, ali je penzionisan prije nekoliko godina. Za spasilačku misiju prijavio se dobrovoljno. On je rekao da je misija bila veoma rizična jer je ronjenje bilo u uslovima koje niko ranije nije vidio. Tokom akcije spasavanja poginuo je ronilac-volonter Saman Gunan, za kojeg je komandat Foka rekao da je veoma požrtvovan i da je njegova žrtva veoma časna. “Ljudi u Tajlandu, a i širom svijeta ga veoma poštuju. Mi nismo heroji. Radimo samo ono što je u našoj moći, ali jedna stvar koju ne možemo da uradimo je da iznevjerimo ljude”, zaključio je Arpakorn Jukongkaev.

Vijesti

Check Also

“Moj kum Brano Gvozdenović kaže da neće da mi pomene ime”

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *