Home / NOVOSTI / Ekonomija / Početak MIDAS 2 projekta ozvaničen u Kolašinu
Simović

Početak MIDAS 2 projekta ozvaničen u Kolašinu

Kroz MIDAS 2 projekat koji se realizuje kroz novi projekat Vlade sa Svjetskom bankom, sa 30 miliona eura biće podržano dalje unapređenje crnogorske poljoprivrede, sektora ribarstva i oblasti bezbjednosti hrane, saopšteno je danas u Kolašinu.

Početak realizacije Drugog projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede Crne Gore (MIDAS 2) označili su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović i predstavnica Svjetske banke, zamjenica direktora SB za Zapadni Balkan, gospođa Lada Strelkova. Navodeći brojne primjere rezultata MIDAS podrške, Simović i gospođa Strelkova su iskazali veliko zadovoljstvo efektima prethodnog MIDAS 1 projekta koji je uspješno realizovan u periodu od 2009. do 2017. godine, jer je, kako su istakli doprinio značajnom unapređenju sektora poljoprivrede, u dijelu unapređenja poljoprivrednih gazdinstava i njihove konkuretnosti, kao i u dijelu jačanja institucija, što je sveukupno doprinijelo značajnoj pripremi crnogorske poljoprivrede za primjenu EU politike u ovim oblastima. Posebno su istakli izuzetnu saradnju Vlade, odnosno Ministarstva poljoprivrede i Svjetske banke na implementaciji projekta.

Potpredsjednik Simović je iskazao uvjerenje da će paket od 30 miliona podrške do kraja godine biti dodatno uvećan i za sredstva iz Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF).

Navodeći primjere poljoprivrednih proizvođača koji su koristeći podršku MIDAS 1 projekata započeli, širili proizvodnju, postajući danas ozbiljni poljoprivredni proizvođači, Simović je kazao da u Crnoj Gori ima mnogo takvih uspješnih priča i primjera da su se mnogi opredijelili da kroz agrobiznis obezbijede egzistenciju sebi i svojoj porodici.

Prema riječima potpredsjednika, brojni su i pozitivni efekti podrške prethdnog MIDAS projekta podrške i diejlu jačanja institucija, kao što su Institut za biologiju mora, Specijalistička veterinarska laboratorija, savjetodavne službe, ukljulujući izgradnju graničnog inspekcijskog prelaza u Baru.

“Postavili smo dobre temelje za novi zamah u sektoru crnogorske poljoprivrede, ribarstva i oblasti bezbjednosti hrane. Upravo na tim temeljima sada počinjemo sa realizacijom novog MIDAS-a”, kazao je Simović pojašnjavajući da on treba da da odgovore u tri ključna pravca.

Prvi je, kako je kazao, podrška sektoru poljoprivrede kroz obezbjeđivanje grantova za diverzifikaciju poljoprivrede u ruralnim područjima, sa ciljem da se podrži razvoj drugih aktivnosti na domaćinstvu i time povećaju prihodi poljoprivrednika, kao i podrška otkupu poljoprivrednih proizvoda, u prvom redu formiranju otkupnih centara za mlijeko, ali i druge proizvode. Ova mjera podrške, kako je kazao Simović, dizajniraće se u u saradnji sa korisnicima.

“Pružamo ruku. Zajedno treba da sagledamo ko će biti nosilac tih otkupnih centara i kako da oni budu održivi. Tu vidimo prostor za nova radna mjesta, prostor da se angažovanije pokrenu kooperatove i proizvođačke organizacije, da udruženja budu ono što treba da budu. Država je stvorila pretpostavke, udružite se, pokažite da možete da radite organizovano, imate i imaćete podršku”, poručio je Simović.

Simović se osvrnuo i na podršku koja će kroz MIDAS 2 biti usmjerena na postizanje veće konkuretnosti sektora ribarstva. “Pomoćićemo ribarima, i očekujemo da na putu ostvarivanja zajedničkih iskoraka budemo partneri. Snažna podrška namijenjena je i za podizanje infrastrukture u tom sektoru, u dijelu izgradnje ribarskih luka i prvih mjesta iskrcaja. U tom dijelu, Simović je imao posebnu poruku za sve koji misle da će ribarske luke narušiti ambijent primorskih gradova, gdje je njihova izgradnja planirana, a to Herceg Novi, Bar i Ulcinj. “Ribarske luke su potrebne ribarima, i po ugledu na razvijene evropske primorske zemlje, ribarske luke samo mogu da oplemene primorski ambijent i unaprijede turističku ponudu”, kazao je Simović.

Posebna kompomenta MIDAS 2 projekta odnosi se na podršku daljem jačanju sistema bezbjednosti hrane u Crnoj Gori. Potpredsjednik Simović je kazao, da se žele napraviti dva ključna iskoraka: da se konačno riješi pitanje pravilnog odlaganja nus proizvoda životinjskog porijekla, i ojačaju kapaciteti Fitosanitarne laboratorije na BTF –u, kao i Laboratorije na UDG-u za med i vino. “Želimo da ojačamo te laboratorije, da one budu istinski servis poljoprivrednicima, a ne zatvorene akadamske institucije”, poručio je Simović.

“Sve ovo radimo u trenutku kada se crnogorska poljoprivreda i dalje piprema za ulazak u EU. Ne želim da licitiram sa rokovima, ali Crna Gora pripada EU i njenim članstvom EU će postati bogatija. Crna Gora će u EU unijeti novu vrijednost, ne obimom, nego kvalitetom, specifičnošću, autohtonim proizvodima koji imaju geografsku prepoznatljivost i organski predznak. A da bi to postigli, moramo za EU pripremiti navedena tri sektora. Zato nam podrška kroz MIDAS 2 dolazi u pravom trenutku, posebno važnom jer se na nivou EU privodi kraju reforma Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i u vremenu kada mi našu agrarnu politiku prilagođavamo tom pokretnom cilju”, kazao je Simović ističući da je ohrabren pravcem u kojem ide reforma ZPP, jer ide upravo u pravcu koji odgovara crnogorskoj poljoprivredi, pravcu u kojem Crna Gora i kreira mjere podrške, a to je podrška u pravcu jačanja dohotka poljoprivrednih proizvođača, jačanja malih gazdinstava, i podrške mladim poljoprivrednicima, i ruralnom razvoju.

Simović je još jednom pozvao poljoprivredne proizvođače i ribare da budu partneri i na ovom projektu, da kroz otvorenu komunikaciju i dijalog, ostvaruju nove iskorake, za dobro proizvođača i ribara, lokalnih zajednica i ukupne ekonomije Crne Gore.

Predstavnica SB Lada Strelkova posebno je pohvalila posvećenost koju je pokazalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u realizaciji mjera podrške kroz prvi MIDAS projekat, koji je, kako je kazala, rezultirao značajnim napretkom u sektoru poljoprivrede, u dijelu unapređenja proizvodnje i ispunjavanja standarda EU i pripreme za korišćenje EU fondova, i uopšte zajedničkom doprinosu na očuvanju i razvoju ruralnih područja i ravnomjernijem regionalnom razvoju Crne Gore.

Ona je podsjetila da je kroz MIDAS 1 projekat raealizovano 660 grantova, u iznosu od 6,5 miliona eura, i ukupno investirano više od 13 miliona eura.

“Unapređenje konkurentnosti u sektorima poljoprivrede i ribarstva, kako bi se bolje ispunili zahtjevi procesa pristupanja, nameće troškove kako pojedinačnim preduzećima tako i zemlji uopšte, kroz potrebu značajnih ulaganja u javna dobra i stvaranje podsticajnog okruženja. Uz pomoć projekta će se zadovoljiti neke od tih potreba za ulaganjem, dok će se istovremeno podržati razvoj poljoprivrednog sektora. Unaprjeđenja u oblasti bezbjednosti hrane poboljšaće konkurentnost crnogorskih proizvođača i omogućiti im pristup novim tržištima. Program grantova će podstaći ekonomski razvoj i investicije tako što će se, u ukupnom poljoprivredno-prehrambenom lancu, nadovezati na privatna ulaganja u obliku sufinansiranja koje obezbjeđuju korisnici. Kroz dodatnu komponentu projekta pomoći će se modernizovanje sektora ribarstva i ojačati proizvodni kapaciteti u ovom sektoru”, kazala je gospođa Strelkova.

Check Also

UDES U PODGORICI: Dvoje teže povrijeđenih, van životne opanosti

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *