TRAFOSTANICA “KLINCI” PUŠTENA U PROBNI RAD - Volim Podgoricu

 TRAFOSTANICA “KLINCI” PUŠTENA U PROBNI RAD

Projekat izgradnje i uklapanja trafostanice 35/10 kV “Klinci” je u završnoj fazi. Objekat je ušao u režim probnog rada dvije nedelje unazad i do sada nisu evidentirani problemi u funkcionisanju. Trafostanica “Klinci” je locirana na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica, dok je u gradnju objekta, napojnog kabla i uzemljenje neutralne tačke CEDIS uložio oko 2,3 miliona eura.

Gradnja ovog objekta je neophodan infrastrukturni preduslov za turističku valorizaciju poluostrva, dok je direkno poboljšanje kvaliteta u napajanju električnom energijom već evidentno za oko 900 korisnika sa područja Luštice.

“Trafostanica ‘Klinci’ je objekat od presudnog značaja za turistički razvoj Luštice. Gradnjom ove trafostanice osiguran je mnogo pouzdaniji i mirniji rad 35 kV mreže, a samim tim i kvalitetnije napajanje naših korisnika na kompletnom području opštine Herceg Novi. Značajno će biti umanjen broj prekida u napajanju i oštećenja na mreži”, istakao je Milorad Samardžić, glavni inženjer za vođenje projekta u Regionu 5.

Samardžić dodaje da kvalitativni skok koji je postignut gradnjom ovog objekta najbolje ilustruje prethodno stanje.  “Naime, Luštica se napajala sa trafostanice ‘Pržno’, preko 30 km duge 10 kV mreže koju je za svoje potrebe gradila JNA pet decenija unazad. Tako razgranatu mrežu, koja je na određenim dionicama teško dostupna, bilo je teško i održavati, naročito ukoliko se ima u vidu intenzitet i frekvencija atmosferskih pražnjenja na području poluostrva.”

“Klinci” je trafostanica instalisane snage 2×8 MVA, sa metalom oklopljenim i gasom izolovanim postrojenjem. Trafostanica je opremljena i lokalnom SCADA jedinicom, što omogućava lokalno upravljanje, dok će u perspektivi biti moguće i daljinsko upravljanje iz dispečerskog centra. Izvođač radova na trafostanici je kompanija Eurozox, dok je priključni 35 kV kabl gradila kompanija Electroteam iz Budve.

Samardžić je istakao i da je 08. jula uspješno završeno uklapanje trafostanice i pod napon je pušteno svih pet dalekovoda, čime su završena isključenja većih područja opštine Herceg Novi, koja su bila aktuelna krajem prethodne sedmice.

CEDIS je na Luštici realizovao projekte rekonstrukcije TS “Pržno” i izgradnje TS “Klinci” sa napojnim 35 kV kablom, vrijedne oko 3,3 miliona eura. Investicioni plan CEDIS-a za sledeću godinu podrazumijeva i rekonstrukciju TS 35/10 kV “Kumbor”, čime će vrijednost ulaganja u distributivnu mrežu i objekte na Luštici  dostići cifru od pet miliona eura.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com