POZVAO me je i rekao: sestro slatka, tebi moram da kažem, ispratio sam ženu i djecu kod tašte u Niš, ali ja ne mogu više da podnesem ovu bijedu, ne mogu da dozvolim da mi djeca žive u mraku, ja hoću da se ubijem. Zvala sam ga sto puta, nije se javljao. Odmah sam sela u auto sa komšijom iz Bujanovca i stigla do Jelašnice za sat i po. Međutim, zatekla sam brata mrtvog pored česme.

Ovo je za “Novosti” ispričala kroz suze Zlatka Stojanović, sestra Miroslava Stojanovića (44) koji je sebi oduzeo život u utorak kasno posle podne popivši insekticid etiol. Tragedija se dogodila samo nekoliko sati nakon što mu je struja isključena zbog dugovanja od 22.000 dinara.

– Nije htio da ostavi djecu u mraku, pa je rešio da on sam ode u vječni mrak – rekla je Zlatka jecajući.

TOKOM rata na Kosovu i Metohiji Albanci su nam mučki ubili oca tako što su ga objesili za drvo i usta mu napunili balegom – prisjeća se Zlatka. – Nakon toga brat je izbjegao sa Kosova 1999. godine i sa našom majkom je boravio u izbegličkom kampu u Sićevu. Oženio se i dobio djecu. Međutim, ni on ni njegova supruga nisu radili, dovijali su se kako su znali – rekla je ona.

Međutim, dug za struju samo je kap koja je prelila čašu, jer od rata 1999. godine, otkako je na Kosovu izgubio oca i majku, ali i sve imanje, Miroslav Stojanović je sa svojom porodicom prošao pakao i kao raseljeno lice živio u vrlo teškim uslovima.

– Imamo četiri školarca, a živimo od socijalne pomoći koja je 19.000. Miroslav je povremeno radio na građevini, ali opet nije bilo dovoljno za neki osnovni život. Kuću smo dobili prije dvije godine, ali u nju je trebalo toliko ulaganja da je bilo bolje da smo ostali da živimo u kolektivnom centru gde smo boravili pre toga – priča u neverici njegova žena Slavica Spasojević.

Ona kaže da je račun od 22.000 dinara dug za nekoliko meseci, a da su posljednji račun od 5.000 dinara dobili prije nekoliko dana, ali kako nisu mogli da ga plate, stigla im je opomena, a nakon nje i radnici Elektrodistribucije da isključe struju.

Supruga Slavica

– Došao je čovjek da plombira brojilo. Molili smo ga da nam ne isključuje struju, molili smo ljude iz Socijalnog da nam pomognu, rekli su nam da nije trebalo da rađamo djecu, ako nemamo uslove da ih čuvamo – očajna je ona.

Četvoro djece, od kojih najmlađe ima sedam, a najstarije 12 godina, kao i supruga, braća i prijatelji ispratili su u sredu Miroslava na večni počinak. On je sahranjen na seoskom groblju u Jelašnici.

Katastrofalni uslovi života

EPS POZVAO UGROŽENE

JAVNO preduzeće “Elektroprivreda Srbije” apelovalo je na sve socijalno ugrožene građane da se prijave nadležnim organima lokalne samouprave i iskoriste mogućnost da dobiju besplatne kilovat-sate.

U saopštenju tog javnog preduzeća navodi se da EPS nema mogućnosti da socijalno ugroženim građanima pomogne, osim na osnovu Uredbe o energetski ugroženom kupcu, koju je usvojila Vlada Srbije. Potrebno je da se socijalno ugroženi građani prijave službi socijalne zaštite u svojoj lokalnoj samoupravi.

“Elektroprivreda Srbije” nema zakonsko ovlašćenje da određuje nivoe socijalne ugroženosti građana niti da samovoljno određuje ko ima pravo na besplatne kilovat-sate”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi primer da je uvidom u dokumentaciju utvrđeno da je Miroslavu Stojanoviću iz Jelašnice kod Niša u aprilu upućeno upozorenje pred obustavu isporuke električne energije za dug od 22.000 dinara, a da je do juče dug dostigao 35.000 dinara.

Novosti.rs