Evo šta sve utiče na cijenu: Zašto na nekim lokacijama u PG kvadrat stana u novogradnji košta 1.400 eura - Volim Podgoricu

Evo šta sve utiče na cijenu: Zašto na nekim lokacijama u PG kvadrat stana u novogradnji košta 1.400 eura

Prilikom prodaje stanova u novogradnji investitori u Podgorici zarađuju između 15 i 40 odsto od cijene kvadrata stana procjenjuju građevinski stručnjaci.

Na konačnu cijenu, kako objašnjavaju, utiče mnogo faktora, ali je presudan odnos ponude i tražnje.

Neki od investitora priznaju da bi cijena kvadrata npr. na Starom aerodromu bi mogla biti oko 900 eura, te da bi i tako mogli pristojno zaraditi. Oni objašnjavaju i zašto se u ovom trenutku po toj cijeni stanovi ipak ne mogu kupiti i zbog čega na pojedinim lokacijama u Podgorici kvadrat u novogradnji košta 1.400 eura.

Prosječna cijena stana u novogradnji u Podgorici prema kvartalnom izvještaju MONSTATA za ovu godinu iznosi 1.155 eura po kvadratu.

Investitori na svakom prodatom kvadratu zarađuju između 15 i 40 odsto, kažu građevinski stručnjaci.

Prema statistici, cijena same izgradnje objekta, bez uređenja prostora je 336 eura po kvadratu bruto površine. Građevinci objašnjavaju da pored ovog troška investitori imaju i brojne druge koji utiču na konačnu cijenu stana.

“Da bi vi napravili taj objekat nije samo građevinski materijal i radna snaga, vi imate projekte, vi imate revizije, nadzore, sve te druge elaborate da radite, a sve to košta. Njima je dobit po kvadratu 170 eura, ti je minimalno”, saopštila je Sanja Radović, građevinski inženjer.

Ipak kada se sve sabere, prema priznanju investitora, u podgoričkom naselju Stari aerodrom gdje je trenutna prodajna cijana stana između 1.100 i 1.150 eura po metru kvadratnom, troškovi ne mogu preći 700 eura.

“Tu su svi troškovi građenja, kupovine zemljišta, projekta, građenja, elaborata priključaka itd. Prodajna cijena otprilike ide nekih 20-25 odsto na građevinsku vrijednost, na cijenu koštanja same gradnje, recimo ako vas cijena građenja košta 670 do 700 eura vi taj stan otprilike na Starom aerodromu možete da prodate oko 900 eura po kvadratu”, kazao je Mile Gujić iz Građevinske investicione kompanije.

Gujić objašnjava i zašto se po toj cijeni u ovom trenutku u tom dijelu grada ne mogu naći stanovi u novogradnji.

“Odnos ponude i potražnje definitivno pokazuje prave vrijednosti..opet napominjem da kvalitet lokacije umnogome doprinosi”, kazao je Gujić.

Građevinci napominju i da na cijenu stanova utiče i rizik koji imaju investitori.

“Veći profit kod većeg rizika, manji profit kod manjeg rizika i to je analogija koju prate svi investitori”, rekla je Radović.

A sami investitori su, poručuju, zadovoljni trenutnim stanjem na tržištu, što pokazuje i podatak da na pojedinim lokacijama u Glavnom gradu cijena kvadrata ide i do 1.400 eura.

“Tržište daje odgovor na sve, očito da ima tražnje, očito da se stanovi prodaju i sama gradilišta koja vidimo po gradu daju odgovor na to”, kazao je Gujić.

(Vijesti)

1 komentar

  1. Thanks, I have recently been looking for information approximately this subject for a while and yours is the best I have came upon so far. However, what about the bottom line? Are you sure concerning the source?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com