USKORO JAVNI POZIV GRAĐANIMA: Pet banaka za “Hiljadu plus” - Volim Podgoricu

USKORO JAVNI POZIV GRAĐANIMA: Pet banaka za “Hiljadu plus”

Vlada je juče usvojila predlog sporazuma o poslovnoj saradnji sa bankama u projektu “Hiljadu plus”, što će omogućiti da uskoro bude raspisan i javni poziv za građane koji žele da kupe stan pod povoljnim uslovima u okviru ovog projekta. U programu ove godine učustvuju CKB, Lovćen, NLB, Erste i Sosijete banka.

Kako je navedeno u sporazumu, kamata na stambene kredite iznosiće 2,99 odsto, a naknada za obradu kredita 0,3 odsto. Krediti će se davati na period do 20 godina, dok učešće građana neće biti obavezno.

Prema definisanim kvotama, 40 odsto odobrenih kredita dobiće zaposleni u javnom sektoru, 30 odsto mladi bračni parovi gdje oba supružnika imaju do 35 godina starosti, a 30 odsto mogu dobiti ostali građani.

Uslovi su da nosilac kredita ne može imati platu veću od 600 eura neto, da drugi punoljetni član njegovog domaćinstva nema primanja veća od 420 eura, a ostali članovi ne više od 300 eura.

Subvencionisane kamatne stope važiće za cijene kvadrata stana do 1.100 eura. Za dio cijene preko tog iznosa, dobitnik kredita moraće da obezbijedi novac u kešu ili kroz komercijalni kredit sa bankom.

Kreditno zaduženje ne smije biti veće od 50 odsto mjesečne zarade nosioca kredita ili u slučaju udruženja sredstava sa drigim član porodice 50 odstu zbira njihovih primanja.

Građani koji žele da učestvuju u projektu će zahtjeve i potrebnu dokumentaciju dostavljati izabranoj banci, koja će im izdati potvrdu o prijemu zahtjeva sa naznačenim danom, satom i minutom predaje, kao i šifrom.

Banke će provjeravati uslove i listu dostaviti jedinici Procon Ministarstva održivog razvoja, nakon utvrđivanja liste korisnici će dobiti vaučere za kupovinu stana.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com