DANAS SU SVETI VRAČI: Ovo je slava SVIH LJEKARA, a kada izgovorite OVE RIJEČI desiće se ČUDO! - Volim Podgoricu

DANAS SU SVETI VRAČI: Ovo je slava SVIH LJEKARA, a kada izgovorite OVE RIJEČI desiće se ČUDO!

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju dan u narodu poznat kao Sveti Vrači, dan kada se treba pomoliti za zdravlje.

 

Ovaj dan je posvećen Kozmi i Damjanu, svecima koji se smatraju zaštitnicima ljekarske profesije. Njih dvojica su bili braća, rođeni su u Aziji, a odgajani su u hrišćanskom duhu. Vjeruje su da su od Boga dobili dar da liječe ljude, nikome to nisu naplaćivali, jedino šta su tražili za uzvrat od svojih pacijenata je bilo da vjeruju u Isusa Hrista.

Današnji dan je po narodnom vjerovanju dobar za molitvu za ozdravljenje. Vjeruje se i da ne bi trebalo raditi teške fizičke poslove i da bez prijeke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve Sveti Kozma i Damjan, odnosno Sveti Vrači, nisu upisani crvenim slovom i nije obavezan post.

Molitva:

“K vama, sveti besrebrenici i čudotvorci Kozmo i Damjane, kao brzim pomoćnicima i toplim molitvenicima za spasenje naše, koljena preklonivši, pritičemo i, klanjajući se, usrdno vapimo: ne prezrite moljenja nas grešnih i nemoćnih, koji smo u mnoga bezakonja zapali i svakoga dana i časa sagrešujemo. Umolite Gospoda da nama, nedostojnim slugama Svojim, podari velika i obilna milosrđa Svoja. Izbavite nas od svake patnje i bolesti, jer ste od Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista primili izobilnu blagodat iscjeljenja, radi čvrste vjere, besplatnog liječenja i mučeničke končine vaše. Uslišite nas koji se molimo i bogougodnim posredništvom vašim izmolite kod Hrista Boga pravoslavnim upraviteljima zdravlje, blagostanje, spasenje, pobjedu nad neprijateljima i blagoslov Božji.

Opet se klanjajući, usrdno molimo da nam od Gospoda isprosite sve što je od koristi u ovom privremenom životu, a posebno što je potrebno za vječno spasenje, da se udostojimo da molitvama vašim dobijemo hrišćanski kraj, bez bolesti, nepostidan, miran, i da se izbavimo od prevara đavolskih i večnih muka, da nasljednici bezgraničnog i blaženog Carstva Nebeskog budemo.

A vi, ugodnici Božji, ne prestajte da se molite za one koji vam sa vjerom pristupaju; čak i ako, po mnoštvu grjehova svojih, nismo dostojni milosrđa vašeg, budući istinski podražavaoci čovjekoljublja Božjeg, učinite da donesemo rod dostojan pokajanja i u vječni pokoj stignemo, hvaleći i blagosiljajući divnog u svetima Svojim Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista i Prečistu Majku Njegovu, i vašu toplu zaštitu, sada i uvijek i u vjekove vjekova. Amin.”

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com