Šest grešaka koje pravimo tokom tuširanja - Volim Podgoricu

Šest grešaka koje pravimo tokom tuširanja

Ko bi rekao da tuširanje može da uzrokuje ikakav problem? Pročitajte kojih šest stvari dermatolozi nikada neće raditi pod tušem i zahvalite nam se kasnije.

Vruća voda

Možda mislite da je dugo tuširanje vrućom vodom odlično protiv napetih mišića, ali bilo koji dermatolog će vam reći da bi trebalo da smanjite temperaturu, ukoliko želite da postignete zdraviju kožu. Pored uklanjanja prirodnih ulja kože, topla vode može povećati cirkulaciju krvi, što zauzvrat dovodi do svraba. Ukoliko je vaša koža crvena nakon kupanja ili tuširanja, vaša voda je previše vruća. Hladnija ili mlaka voda održava kožu hidriranom i kosu jakom i sjajnom.

Predugo tuširanje

U toploj vodi ugodno je provesti 15 i više minuta, ali mnogi stručnjaci kažu da je bilo šta više od 10 minuta predugo. Štaviše, petominutno tuširanje je optimalno za zdravlje kože. Takođe, obavezno okrenite leđa tušu kako biste izbjegli crvenilo kože. Čak i ako je pritisak vode slab, voda može ostaviti tragove magnezijum karbonata (hemikalija odgovorna za roze boju na koži), koji je dodatno može učiniti suvom.

Velike količine loših šampona i regeneratora

Pređite na šampon bez parabena, ali pazite i na ostale sastojke sa liste. Hemijski konzervans koji se naziva metilizotiazolinon sada je prisutan u mnogim šamponima bez parabena i može izazvati iritaciju. Dermatolozi kažu da su mnogi od nas osjetljivi na ovu hemikaliju (često obilježenu kao MI), pa obratite pažnju, pogotovo ako imate kožu podložnu ekcemu.

Šamponi

Istovremeno, vodite računa o svom regeneratoru ako patite od akni. Ukoliko je regenerator posljednja stvar koju ćete isprati, onda vam leđa mogu ostati masna nakon ispiranja regeneratora, što dalje može zatvoriti pore i prouzrokovati širenje bakterija.

Kupke pune sapuna

Nemojte da vas prevare lijepi mirisi i kremasta tekstura kupke. Kupke često ne omogućavaju potrebnu vlažnost, ostavljajući kožu suvom i grubom. Sredstva za tuširanje bez sapuna predstavljaju vašu najbolju opciju za sporije starenje kože. Sa starenjem koža postaje suvlja, ona gubi masti, znoj i uljne žlijezde, tako da potražite hidratantno rješenje.

Sunđer

Iako se nakon tuširanja sunđerom možete osjećati čistijim, dermatolozi smatraju da je to jedna od najvećih grešaka. Ukoliko ostavite sunđer u kupatilu do sljedeće upotrebe, šanse su da će se u tom vlažnom okruženju samo razmnožavati bakterije. Ukoliko pak ne možete da živite bez sunđera, obavezno ga osušite i često zamijenite (najmanje svake četiri sedmice).

Perete i lice

Pranje lica u tuš kabini trebaju izbjegavati osobe sa osjetljivom kožom. Zašto? Gel za tuširanje, sapun ili druga sredstva za pranje tijela na vašim rukama nisu prijatelji lica i mogu uznemiriti osjetljivu pH vrijednost kože, izazivajući suvoću i crvenilo. Umjesto toga, operite lice po tuširanju, i pritom koristite sredstva koja su napravljena isključivo za lice. Isto važi i za čuvanje vašeg sredstva za pranje lica u tušu. Mnogi dermatolozi se slažu da je ovo neprihvatljivo. Sve što sadrži aktivne sastojke (naročito BHA i AHA kiseline) degradiraće se pod toplim i vlažnim uslovima, pa ako želite da vaše sredstvo za čišćenje lica pravilno radi svoj posao, držite ga dalje od umivaonika.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od koristi, ako želite da vaša koža bude zdrava i da sporije stari.

izvor: Zdravija

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com