Istorijski sastanak Putina i Trampa počeo namigivanjem: Dva predsjednika prešla na ozbiljne teme (VIDEO) - Volim Podgoricu

Istorijski sastanak Putina i Trampa počeo namigivanjem: Dva predsjednika prešla na ozbiljne teme (VIDEO)

Predsjednici SAD i Rusije Donald Tramp i Vladimir Putin sastali su se u Helsinkiju, čime je počeo, kako se već mjesecima najavljuje, istorijski samit.

Uoči sastanka oči u oči, Tramp i Putin sjeli su ispred novinara kojima su se na kratko obratili.Kako ocjenjuju svjetski mediji, prvi bilateralni susret dvojice lidera je izgledao “tenzično“, da je rukovanje trajalo oko tri sekunde, te da gotovo nije ni bilo osmijeha.

Putin je bio kratak, rekavši da će razgovarati o svim važnim temama. Za razliku od njega, Tramp je govorio znatno duže, navodeći listu tema o kojima namjerava da razgovara.  Tramp je čestitao kolegi na organizaciji Svjetskog prvenstva u fudbalu i predstavi koju je prikazala ruska selekcija.

“Gledao sam malo… Sve je bilo divno urađeno. Imaćemo o mnogo čemu da razgovaramo, od trgovine, do Kine i našeg zajedničkog prijatelja predsjednika Sija. Imamo sjajne mogućnosti zajedno, ali godinama nismo bili saglasni. Slaganje je dobra stvar, svijet hoće da vidi to“, rekao je Tramp.

Prema plan samita, Vladimir Putin i Donald Tramp imaće prilike da za tri sata, koliko bi trebalo da traje njihov razgovor, „protresu“ sve teme koje su na stolu.

Dvojica svjetskih lidera razgovaraće, oči u oči, u finskoj Predsjedničkoj palati, zdanju iz 19. vijeka, koje je svojevremeno bilo rezidencija ruskih careva u Finskoj.

Od situacije na Bliskom istoku, prije svega Sirija, ulozi Irana, zatim Ukrajini, gdje istok zemlje kontrolišu proruske snage, a tu su i zapadne sankcije Rusiji uvedene nakon aneksije Krima, navodno rusko miješanje u američke izbore, kao i stanje u kome se nalaze nukelarni sporazumi.

Putin kasnio

Finska državna televizija YLE navodi da je prvobitno planirano da Putin u 11,30 časova po srednjeevropskom vremenu sleti u Helsinki, pola sata kasnije u dođe u predsjedničku palatu u prijestonici Finske, da američki predsjednik Donald Tramp tu stigne deset minuta potom i da njihov bilateralni sastanak počne 12,15 časova.

Kolona crnih automobila čekala je parkirana na finskom aerodromu Helsinki-Vanta i čekala dolazak Putina preko pola sata. Prethodno je na aerodrom u Helsinkiju sletio avion s natpisom “Rusija” za koji se mislilo da je u njemu Putin.

Na Tviteru je objavljen snimak aviona sa natpisom “Rusija” koji se prizemljio na aerodromu Helsinki-Vanta.

Tramp je sinoć stigao u Helsinki, a jutros se sastao sa finskim predsjednikom Saulijem Ninisteom u predsjedničkoj rezidenciji Mentinijemi, gdje će samit američkog i ruskog predsjednika i biti održan.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com