Nastavlja se suđenje za pokušaj terorizma: “Za Sinđelića se ne zna kako je ušao u državu” - Volim Podgoricu

Nastavlja se suđenje za pokušaj terorizma: “Za Sinđelića se ne zna kako je ušao u državu”

UŽIVO:

13:06 Sutinja Mugoša je donijela rješenje kojim se današnji pretres prekida, nastavak je 18. jula u devet časova.

13:00 Tužilac Katnić je kazao da se trebaju preslišavati snimci po naredbi Višeg suda u Šapcu, ali i istakao da su se slušali lični snimci Sinđelića.

Advokat Jovanović je izjavio da je cjelishodno da se omogući da čujemo sve mjere.

Advokat Radosavljević je kazao da se slaže sa tim da se preslušaju sve mjere, a da se naknadno izjasne o njihovoj zakonitosti. I ostali branioci su saglasni sa rješenjem.

12:48 Pristpa se preslušavanju Sinđelićevih razgovora sa drugog telefona.

U jednom od razgovora, jedan muškarac je Sinđelića obavijestio da se na “Hepi” televiziji pominje njegovo ime. Sinđelić je kazao da je upoznat s time.

U komunikaciji od 14.10.2016. Sinđelić je poručio “da je vrbovao nekog, da osmotri, da se pošalje dalje”.

12:44 “Ako neko pita, radim majice, to je standardno”, kazao je Sinđelić  u preslušanom razgovoru koji je vodio sa jednom ženskom osobom.

12:40 Advokat Radosavljević kazao je da nisu slušani svi audio snimci razgovora Saše Sinđelića, pa je pristupljeno slušanju simka koji nije reprodukovan.

12:31 Na sljedećem snimku Sinđelić je rekao da Dikića poznaje samo kao “javnu ličnost”.

Na pitanja jedne crnogorske novinarke nije htio da odgovara.

12:14 U jednom od telefonskih razgovora Sinđelić je kazao da sumnja da je Dikić otišao u Crnu Goru da “radi bilo šta” već da se slučajno našao, ali i da ga ne poznaje lično.

“Slobodno kažite Đukanoviću, sve je normalno”, poručio je Sinđelić u jednom od razgovora.

U razgovoru od 19.10.2016. Sinđelić je kazao da od 2002. nije bio u Crnoj Gori, te da nema namjeru da ide u zemlju sa “kriminalnom vladom”.

11:30  Slušaju se telefonski razgovor svjedoka saradnika Saše Sinđelića od 13. oktobra 2016.

11:10 Slušaju se mjere tajnog nadzora pribavljene po naredbama Višeg suda u Šapcu.

11:05 Sutkinja je rekla da će se slušati mjere tajnog nadzora pribavljene po naredbama Višeg suda u Šapcu.

10:41 Suđenje se nastavlja u 11 sati.

10:40 Sud je donio rješenje da se iz spisa predmeta izdvoji informacija MUP-a, Uprave policije jer se radi o pravno nevaljanom dokazu.

10:37 Optužena Branka Milić je kazala da dokazi ne upućuju na inkriminisanje osnovnih elemenata koji čine obilježja krivičnih djela koja im se stavljaju na teret.

“Ovi dokazi ne upućuju i ne predstavljaju činjenice koje su obilježja krivičnih djela navodni počinjenih u Crnoj Gori, Srbiji i Rusiji. Ovdje se ne spominjem ja kao član kriminalne organizacije” poručila je Milić.

10:32 Advokat Miroje Jovanović je rekao da se za Sašu Sinđelića ne zna kako je ušao u državu “a stojao je tri mjeseca pred nama”.

“Ko je policija da ima informacije o kretanju Andrije Mandića. Uz čiju naredbu”, kazao je Jovanović

10:28 Advokat Miroje Jovanović je kazao da se iz dokaza vidi da se opozicioni lideri i njihovo kretanje i putovanja prate uz povredu nadležnosti od strane optužbe.

“Prati se i veliki broj lica čija smo imena ovdje mogli da vidimo”, rekao je on

10:19 Advokat Milana Kneževića, Radosavljević, je kazao da je njegov klijent putovao  i u toku 2014. i 2015. i da bi putovao i danas da mu nije oduzet pasoš.

Ističe i da ne postoje sporne uplate, već da je u pitanju samo evidencija gdje je neko lice putovalo te da se nalazi u evidencijama prelazaka državne granice, ali i da je nebitno kako su vršene uplate za kupovinu karata.

On je zaključio da se izvođenjem dokaza nije dobilo ništa i da njegov branjenik Knežević, kao predsjednik parlamentarne stranke u opisu svog posla ima obavezu da putuje.

10:10 U martu je Mandić putovao u Beograd, za vrijeme kada su tamo boravili okrivljeni Nikić i Čađenović, tvrdi tužilac.

Mandić je i u julu i avgustu putovao u Moskvu, kazao je Čađenović.

Kako tvrdi tužilac Nikić je kupovao karte za njega i Mandića a da nije imao registrovanih prihoda.

10:09 Tužilac Čađenović tvrdi da se u dokumentaciji o kupovini karata, NSD kupila dvije karte na relaciji. Tivat – Moskva  26.6.2016. Karte je kupovao i Mirko Knežević, brat Milana Kneževića.

DNP je u 2016. kupila 26 avio karata. Za potrebe Milana Kneževića kupljeno je tri karte Tivat – Moskva – Tivat i Podgorica – Beograd – Moskva. Na realciji Tivat – Moskva – Grozni – Moskva – Tivan kpuovane su karte za Mandića, Kneževića, Orhana Šahmanovića.

Na relaciji Podgorica – Beograd, putovali su i Andrija Mandić i Ananije Nikić, kako navodi Čađenović, ali i u aprilu 2016. kada su letjeli u Moskvu.

9:54 Pregledaju se informacije Montenegro erlajnsa o letovima i putnicima.

9:49 Pregledaju se analitičke kartice “Fly Montenegro”, kupci NSD, računi za karte kupca NSD 2016. i 2017, e-mail korespodencija “Fly Montenegro”.

9:44 Pregledaju se gotovinske uplate iz 2015 i 2016. Milana Kneževića i Predraga Bulatovića.

9:23  Prikazuju se i računi iz agencije “In Tours”.

9:23 Pregledaju se i analitičke kartice NOVA, na ime Andrija Mandić i Ananije Nikić.

9:18  U Višem sudu se prikazuju i sporne uplate.

9:16  Pregledaju se i fakture “Fly Montenegro” na ime Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija…

9:13 Na uvid se stavljaju i bankovne kartice, izvodi sa računa…

9:07 Pregleda se spisak putnika sa aerodroma Tivat.

9:06 Pregleda se dokazni materijal.

U devet časova u podgoričkom Višem sudu nastavljeno je suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora.

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima se sudi u odsustvu kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić i Mandićev vozač Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpske državljanke Kristina Hristić i Branka Milić, koje se brane sa slobode, kao i njihovi sunarodnici – Srboljub Đorđević, Dragan Maksić, Milan Dušić koji su u pritvoru.

Postupak je razdvojen protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com