Oko antifašizma nema kompromisa - Volim Podgoricu

Oko antifašizma nema kompromisa

Centar za građansko obrazovanje CGO osudilon je ajavljeni parastos nekadašnjem vođi četničkog pokreta Draži Mihajloviću koji organizuje Srpski soko, a koji će služiti sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske.

Takav čin, kako ocjenjuju u CGO, ozbiljno šteti, inače ugroženom, antifašističkom duhu Crne Gore koji je mukotrpno građen i koji svi moramo čuvati.

“Ovakvi događaji ne mogu doprinijeti ni potrebnom društvenom skladu. Nesporna je istorijska činjenica da je Draža Mihajlović bio saradnik fašističkih okupatorskih snaga. Slavljenje njega od bilo koje organizacije ili institucije je nedopustivo i vrijeđa sve one koji su hrabro dali živote tokom antifašističke borbe, sve one koji su pružali otpor zlu koje je predstavljao nacizam i fašizam, ali i za sve one koji i danas čuvaju antifašističke tekovine”, dodaju u CGO.

Dalje ističu da vjerske zajednice imaju posebnu obavezu da budu stožer okupljanja, a ne dijeljenja.

“Ovakvi potezi, kao i ranija etiketiranja na nacionalnoj osnovi od strane pojedinih sveštenika Mitropolije štete društvu u kojem vodilja mora biti Crna Gora kao građanska država, bez nacionalnih i vjerskih tenzija, i sa dijalogom o njenoj evropskoj budućnosti, bez isključivanja ili vrijeđanja onih koji drugačije misle ili negiranja činjenica. Ideje ravnopravnosti, tolerancije i suživota bile su poruke koju su pronosili antifašistički borci i na kojima su stasavale mnoge generacije koje su i sebe ugradile u razvoj demokratije u Crnoj Gori. Uloga je države Crne Gore da baštini te vrijednosti i da ne dozvoli ni najmanji incident ovakve vrste jer mlade generacije moraju znati što je ko činio tokom Drugog svjetskog rata, ko zaslužuje da se slavi a ko da se osudi”, zaključuju u CGO.

1 komentar

  1. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com