Mještanima Brezana koji blokiraju put policija piše prijave za nepropisno parkiranje - Volim Podgoricu

Mještanima Brezana koji blokiraju put policija piše prijave za nepropisno parkiranje

 

Mještanima pivskih sela Gornja i Donja Brezna, koji već mjesec dana blokiraju seoski put i ne dozvoljavaju pristup energetskim  kompanijama koje izvode radove na dalekovodima 110kV I 400kV, Krnovo Green Energy i Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES), policija je juče napisala prijave za – nepropisno parkiranje! Osim toga policija poziva članove Mjesnog odbora na informativne razgovore.

Predsjednik Mjesnog odbora, Mićo Blagojevič, kaže da su ga iz policije zvali da dodje u Plužine da da izjavu.

“Ne vidim razlog za to. Skup je uredno prijavljen, pregovori sa energetskim kompanijama su u toku, uradili smo elaborat koji su tražili”, kaže Blagojević.

“Već skoro mjesec dana protestujemo I blokiramo put energetskim kompanijama jer nemamo drugog načina da te iste kompanije natjeramo da poštuju zakone Crne Gore i poprave put koji su potpuno uništile i plate štete koje su načinile na opštinskoj imovini i privatnim imanjima. Zloupotrijebili su pravnu neukost i neznanje mještana i njihovu dobru volju.  Dočekani su prijateljski, a prevarili su siromasne I pravno neuke seljake,”, kaže mještanin Mirko Radojević. On pojašnjava da je četvorici mještana Brezana, njemu, Budimiru Radojeviću, Maju Blečiću i Milojku Djukrkoviću, plužinska policija pisala prijave za nepropisno parkiranje jer su, kako navodi, zaustavili svoje automobile na seoskom putu.

“Na mještane se vrši pritisak na sve načine da odustanu od blokade i dozvole radove energetskim kompanijama, na šta ne pristajemo dok se ne postigne dogovor o sanaciji puta.  Ja sam na seoskom putu sreo predstavnike izvodjača radova koji su nekako prošli blokadu i pitao ih gdje idu. Rekao sam im da mještani protestuju, dok investitori ne prihvate da poprave put koji su uništili. Oni su zvali policiju iz Plužina koja je došla i uzela podatke od nas mještana ali ne i od njih”, kaže Radojević i dodaje da je policija potom otišla. “Nakon nekog vremena,  vjerovatno po instrukcijama  nadredjenih, došli su  u selo i bukvalno “podmetnuli” mještanima  da  potpišu zapisnike da  su ugrozili saobraćaj i naložili nam da  dodjemo u Plužine kako bi dali izjave”, kaže Radojević.

Mještanin Majo Blečić tvrdi da  nije znao sta  potpisuje.

“Donijeli su mi neki papir da  potpišem, a nisam imao naočare, I nisam znao sta piše. Potpisao sam jer nijesam ništa skirivio pred zakonom. Ja čuvam ovce i bavim se seoskim poslovima, a ne podmetanjima. Kasnije sam saznao da su nam podmetnuli prijave za nepropisno parkiranje. Zamislite da je nekome palo na pamet da nas optuži da smo ugrozili saobraćaj na seoskom putu, baš onom koji su potpuno uništili oni koji su nas prijavili policiji I zbog čega i protestujemo,“ kaže ovaj mještanin. Radojević dodaje i da postoji osnov sumnje da su policijski službenici u Plužinama instruisani od strane energetskih kompanija.

“Kada sam ja zvao predstavnike CGES-a, koji su neovlašteno izvodili radove na mom imanju, da ih upozorim da se sklone sa privatnog posjeda, posle 10 minuta me zvao komandir policije u Plužinama da me “upozori” da će mi pisati prijavu ukolko ih budem spriječavao da rade na mom imanju. Ukoliko se dogodi jos nešto slično, tražićemo da unutrašnja kontrola policije ispita rad policijskih službenika, a podnijećemo I krivične prijave. Mi sve radimo u skladu sa zakonom i pozivamo I njh da poštuju zakone”, kaže Radojević. 

Da podsjetimo, mještani Brezana su prije skoro mjesec dana počeli protest i najavili da  neće dozvoliti ulazak u sela nijednom privrednom subjektu dok se ne ispune njihovi zahtjevi – da energetske kompanije poprave put koji je totalno uništen tokom izvodjenja radova na dalekovodima,  da učestvuju u obezbjedjivanju sredstava da mještani ovih sela konačno dobiju vodu, kao i da ne upadaju nezakonito na njihova imanja i da budu pravično obeštećeni za uništenu imovinu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com