MPC ODGOVORILA NA OPTUŽBE MINISTRA KULTURE: Bogdanović i DPS su neprijatelji Mitropolije - Volim Podgoricu

MPC ODGOVORILA NA OPTUŽBE MINISTRA KULTURE: Bogdanović i DPS su neprijatelji Mitropolije

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske kazali su juče da su ministar kulture Aleksandar Bogdanović i mnogi funkcioneri Demokratske partije socijalista (DPS) otvoreni neprijatelji te institucije. Oni su reagujući na Bogdanovićeve kritike zbog najavljenog parastosa carskoj porodici Romanov i Dragoljubu Draži Mihailoviću saopštili da ih ministar i njegova partija, nažalost, nisu iznenadili svojim ekstremističkim jezikom usmjerenim protiv Mitropolije crnogorsko-primorske.

– Desetine floskula su upakovane u njihova saopštenja. Svaku smo već odavno čuli i nisu ni najmanje originalne. Ne očekujemo bolji odnos. Ministar, dok je bio gradonačelnik Cetinja, imao je ignorantski ili otvoreno neprijateljski odnos prema Mitropoliji, kao i mnogi funkcioneri te partije. U konkretnom slučaju se njihove primjedbe sastoje u tome da je „sporni” parastos Dragoljubu Mihailoviću u seoskoj crkvi u Žlijebima kod Herceg Novog, navodna provokacija Mitropolije usmjerena protiv Crne Gore, njenog društvenog sklada i, zamislite, antifašizma uopšte. Na prvom mjestu, ministar i ostali kritičari previđaju da je ovo parastos prvenstveno carskoj porodici Romanov nad kojom je izvršen najsuroviji zločin od boljševika u 20. vijeku. Pri tome, trebalo bi da znaju da ličnost generala Mihailovića i njegovo djelovanje u Drugom svjetskom ratu do danas nije do kraja rasvijetljeno i oko njega ne postoje jednoznačna i jednodušna mišljenja. No, nešto se zasigurno zna: ubijen je od Brozovih vlasti poslije komunističkog sudskog procesa, koji ne bi izdržao ni najblaže pravno preispitivanje, kako tadašnjeg, a osobito današnjeg pravnog poretka. Njegovi egzekutori su sakrili njegov grob. Sjećamo se svi renoviranja grobova okupatorskih vojnika u Crnoj Gori, što je osnovna ljudska obaveza i za svaku pohvalu. Zna se još i da je bio i vrhovni zapovjednik Jugoslovenske vojske u otadžbini i ministar vojske Vlade Jugoslavije u egzilu koja nije bila u Berlinu (niti je on bio povjerenik one u Zagrebu, kao što je bio autor dijela himne koja se danas poje u Crnoj Gori), nego u Londonu. Treba li takođe da podsjećamo da je ta vlada formirana nakon puča u kojem je palo namjesništvo zbog pristupanja Trojnom paktu?

Jedan od najvatrenijih slobodoumnih govora je tim povodom na Radiju Beograd održao Patrijarh srpski Gavrilo Dožić, bivši mitropolit crnogorsko-primorski. Znamo još i da je Mihailović nosilac najviših savezničkih odlikovanja SAD, Francuske i Poljske, kao prvi pokretač otpora protiv nacifašizma u Evropi. Ne sumnjaju valjda ministar i DPS u antifašizam jednog Trumana ili De Gola? Dabome da znamo i za mnogo njegovih kontroverznih odluka učinjenih tokom tog smutnog vremena, ali njegov lik i djelo uopšte nije predmet našeg razmatranja. Ne treba izgubiti iz vida da nijednom ministru ili partiji u SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Francuskoj ili Australiji nije palo na pamet da ocijeni parastos Mihailoviću kao „provokaciju” niti nešto što „narušava kult antifašizma” – kažu u Mitropoliji, na čijem je čelu mitropolit Amfilohije.

Ističu da organizator parastosa nije Mitropolija crnogorsko-primorska, već je Udruženje „Srpski soko” pozvalo sveštenstvo da odsluži parastos.
– A to nije nikakav skup, gdje neko biva „slavljen“ ili „veličan“, nego se vjernici, predvođeni sveštenstvom, mole za oproštaj nečijih grehova i da se pokojnome podari milost Božija. Svaki kršteni čovjek ima pravo na tu molitvu, bio on na ovoj ili na onoj strani u Drugom svjetskom ratu. Malo li su sveštenici partizana sahranili i parastosa im otpojali (sjeća li se ko Đilasove sahrane sa četiri sveštenika Mitropolije na zahtjev njegove rodbine?). Mitropolit je ne jednom držao zaupokojene službe za sve postradale u toku Drugog svjetskog rata bez razlike. Dakle, ovaj parastos je lokalna stvar jednog sela i jednog udruženja i nije čak ni predviđeno da mitropolit bude tamo. Inače, sveštenici sami zakazuju i obavljaju i parastose i ostala bogosluženja i ne pitaju svoga vladiku svaki put treba li da to urade – istakli su u Mitropoliji.
Poručuju da „svakako neće ministar Bogdanović i vladajuća partija, koja god da bude, određivati kome će se držati parastosi, ko je zaslužio opijelo, a ko nije”.
– Ko zna dokle idu njihove ambicije? Jasno je kako bi to izgledalo ako bi partijaši i ideološki ostrašćeni pojedinci dobili vlast nad Crkvom. Pretpostavljamo da niko sem onih iz njihove partije i pripadnika njihove ideologije ne bi bili dostojni da se krste, vjenčaju, niti bi ih iko smio sahraniti. Takve su ambicije imali upravo adepti i poklonici zločinačke i antiljudske nacifašističke ideologije – navode iz Mitropolije.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com